Joan Baez se vrací do Prahy. V Lucerně zavzpomíná na Havla

jla
10. 10. 2014 14:09
Pražský koncert folkové zpěvačky Joan Baez, které nosil kytaru Václav Havel, je vyprodaný. Pořadatelé ale uvolnili dalších sto lístků na stání.
Joan Baez.
Joan Baez. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Americká písničkářka a mírová aktivistka Joan Baez vystoupí v pražské Lucerně již příští čtvrtek 16. října. Koncert je zcela vyprodaný, a tak pořadatelé přidávají do prodeje sto lístků na stání.

"Je mým úkolem lidi zabavit. Samozřejmě budu hrát známé písničky, ale dojít by mělo i na úplné novinky,“ těší se na koncert Joan Baez.

Od vydání jejího posledního alba Day after Tomorrow totiž uplynulo už šest let a zpěvačka zatím nové neplánuje. "Chci, aby nové album bylo minimálně tak dobré jako má předešlá tvorba. Bude to stát hodně práce," vysvětluje.

Jednou budem dál

Joan Baez navštívila Prahu naposledy v roce 2012, aby připomněla rok od úmrtí Vácalava Havla a pokřtila knihu svých vzpomínek Můj hlas. Do paměti tuzemského publika se zapsala i veřejnou podporou Charty 77 a dlouholetým přátelstvím s Václavem Havlem, kterého přijela poprvé navštívit v červnu 1988. O rok později ho jako svého "nosiče" kytary propašovala do zákulisí Bratislavské lyry, která byla obšancována StB.

Od pádu komunismu se Joan Baez vrátila do Prahy mnohokrát - ať již na svá samostatná vystoupení, na oslavu 70. narozenin Václava Havla, zahájení Fora 2000 nebo v listopadu 2009 na oslavu 20. výročí Sametové revoluce, kde si spolu s Václavem Havlem zazpívali píseň We Shall Overcome (Jednou budem dál), která zazněla na Václavském náměstí i 17.listopadu 1989.

Americká zpěvačka do dnešního dne vydala přes třicet nahrávek, stala se inspirací pro řadu hudebníků, z nichž nejednomu také v hudební kariéře osobně pomohla. K cestě na světové folkové výsluní dopomohla i Bobu Dylanovi, který se následně v šedesátých letech stal jejím životním partnerem.

 

Právě se děje

Další zprávy