Jo, jo, nové EP je je od Yeah Yeah Yeahs

Pavel Turek
7. 8. 2007 12:00
Newyorské trio prohráblo šuplíky a dobře udělalo
Foto: Yeah Yeah Yeahs

Recenze - Zahajujeme příjemnější část léta. Nejvlivnější formace současné newyorské art punkové scény vydala nové pětipísňové EP Is Is. Nové by sice zasloužilo dát do uvozovek, jelikož skladby Rockers To Swallow a 10x10 se objevily už na živém DVD a song Down Boy byl součástí společného singlu s kapelou Liars. Ovšem řeči o paběrkách nebo vatě nejsou vůbec na místě. Naopak! Zrodilo se něco, co můžeme považovat za dosud nejpřístupnější nahrávku tria vedeného zpěvačkou Karen O. 

Skladby vznikaly na pozadí turbulentního turné k debutu Fever To Tell v roce 2004, který Yeah Yeah Yeahs vynesl mezi zásadní kapely indie scény a zajistil nominaci na Grammy za nejlepší alternativní album. Z toho je znát, že náladou i nasazením Is Is pasuje přesně mezi frackovsky drzou prvotinu zdobenou zpěvačšiným skřekem a vymazlenou deskou Show Your Bones z loňského roku , kde si kapela zbytečně dokazovala, že umí hrát.


Úvodní Rockers To Swallow znamená jen rozjezd, rozezpívávání se. Karen O se předvádí ve své nejsvůdnější masce. A sice masce holky, která se předvádí. Živí se vlastní hyperaktivitou. Každé slovo jí slouží coby základ pro citoslovce, kterým ho obaluje. Kytarista Nick Zinner s bubeníkem Brianem Chasem fungují coby první publikum, pobaveně a trpělivě udržují v chodu mechanické torzo písně.


Následující Down Boy a 10x10 už vás ale silou Jeepu 4x4 odvážejí na vernisáž neznámého umělce do Williamsburgu zaslíbené hipsterské čtvrti v NY, kde žádné nohy nejsou dost hubené, aby se na ně nenašly úzké džíny. Nalejváte se jako doga, ale pořád zvládáte debatu o umění včetně flirtu s kurátorkou.


Producent Nick Launay (PIL, Nick Cave, Gang Of Four) chytře a citlivě vyzdvihl aspekt, v němž jsou Yeah Yeah Yeahs nedostižní: schopnost  vepsat agresivitu a hysterii spolu s hráčskou jistotu a sofistikovaností do jedné rovnice, aniž se všechny položky vzájemně vyruší.


Aby Yeah Yeah Yeahs plně dostali své arty image, doprovází Is Is záznam exkluzivního koncertu, který se uskutečnil 7. května v newyorské undergroundové Glasslands Gallery. Maličký klub situovaný v bývalé průmyslové zástavbě, který nesplňuje v podstatě žádné standardy od hygienických až po absenci zvukařského pultu, si pro specifickou atmosféru vysloužil kultovní postavení mezi kapelami jako Le Tigre nebo TV On The Radio. Režiséři Lance Bangs (klipy pro Sonic Youth a Nirvanu) a KK Barrett využili tamního prostředí a omezené kapacity pro unikátní živák pořízený kamerami s nočním viděním.


Podle staršího data vzniku skladeb na EP Is Is se sice jen těžko dá říct, zda Yeah Yeah Yeahs naznačují směr, kterým se budou dále ubírat. Ale to nakonec není podstatné. Vtip je v tom, že po Is Is budete jejich třetí řadovku očekávat s nervózní netrpělivostí.       

 

Právě se děje

Další zprávy