Jiří Bělohlávek převezme Cenu Antonína Dvořáka v New Yorku

ČTK ČTK
7. 9. 2014 14:22
Šéfdirigent České filharmonie dostane cenu v newyorské Carnegie Hall, na místě světové premiéry Dvořákovy Novosvětské symfonie. V Praze zahájí festival Dvořákova Praha.
Jiří Bělohlávek.
Jiří Bělohlávek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní Cenu Antonína Dvořáka získal za propagaci české hudby a díla Antonína Dvořáka dirigent Jiří Bělohlávek. Ocenění si převezme 16. listopadu v newyorské Carnegie Hall, místě světové premiéry Dvořákovy Novosvětské symfonie, při příležitosti koncertu České filharmonie

O udělení ceny Jiřímu Bělohlávkovi jednohlasně rozhodla Rada akademiků. Mezinárodně respektovaný dirigent letos úspěšně s Českou filharmonií dokončil Dvořákovský komplet, který vyšel na prestižní značně Decca Classics, dále je například prezidentem The Dvořák Society for Czech and Slovak Music.

Publikum festivalu Dvořákova Praha se v následujících dnech může s dirigentem Bělohlávkem setkat hned třikrát. Poprvé v pondělí 8. září, kdy společně s Českou filharmonií, rezidenčním orchestrem festivalu Dvořákova Praha, a sólistou Josefem Špačkem slavnostně zahájí festival s čistě Dvořákovským programem.

Bělohlávek je oceňován především pro preciznost hudebního nastudování a odpovědný přístup k partituře. V zahraničí soustavně prosazuje méně hrané české autory nebo díla, za svého dlouholetého úspěšného působení u Symfonického orchestru BBC opakovaně začleňoval do dramaturgie koncertů skladby Josefa Suka či Bohuslava Martinů. Věnuje se také pedagogické činnosti, je prezidentem Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, držitelem Řádu britského impéria a mnoha dalších prestižních ocenění.

Vyhlašovatelem Ceny Antonína Dvořáka je od roku 2009 obecně prospěšná společnost Akademie klasické hudby, pořadatel mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. V předchozích ročnících byli oceněni Josef Suk, Ivan Moravec, Jiří Kout, Ludmila Dvořáková a Jiří Kylián.

 

Právě se děje

Další zprávy