S Putinem nesouhlasím, řekl Nohavica. Poláci mu však zrušili už pět koncertů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 3. 3. 2022 21:59
Polské město Katovice vypovědělo smlouvu o pronájmu sálu, kde se měl konat koncert písničkáře Jaromíra Nohavici. Podle mluvčího městské kulturní instituce si lze těžko představit, jak by tam hudebník známý dobrým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vystupoval v době ruské invaze na Ukrajinu. Nohavica ve středu uvedl, že s Putinem "opravdu nesouhlasí", přišel však o další koncerty.
Jaromír Nohavica na archivním snímku z ostravského Gongu, 2012.
Jaromír Nohavica na archivním snímku z ostravského Gongu, 2012. | Foto: Jiří Zerzoň

Informaci o zrušení akce přinesl list Gazeta Wyborcza. Nohavica měl v Polsku zazpívat 3. dubna. "Firma, která koncert organizovala, už dostala informaci, že vypovídáme smlouvu o pronájmu sálu na koncert na ten den," sdělil Lukasz Kalembasiak, mluvčí městské kulturní instituce nazvané Katovice - Město zahrad. "Nedokážeme si představit, že by Nohavica v době války Ruska s Ukrajinou u nás měl odehrát koncert. Jde o jeho vztahy s Putinem," dodal.

Ve čtvrtek večer už Nohavicovi zrušili koncerty pořadatelé v pěti polských městech, kromě Katovic jsou to Krakov, Varšava, Gdaňsk a Toruň. V pátek zpěvák sdělil agentuře ČTK, že zajistil ubytování ukrajinským uprchlíkům.

Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou těm, kdo se zasloužili o propagaci ruské kultury. Hudebník cenu od Putina osobně převzal v Kremlu. Uplynulý pátek, den po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, řekl, že si ji ponechá, protože ji dostal "za písně, a ne za válčení". Kvůli válce se naopak téhož ocenění vzdal slovenský spisovatel Ján Štrasser. "Bohužel Puškinova medaile je i Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace," zdůvodnil Štrasser.

"Pokud jde o polské publikum, pan Nohavica to tenkrát trošku přehnal," komentoval na Twitteru polský bohemista Aleksander Kaczorowski, autor knih o Václavu Havlovi nebo Otovi Pavlovi.

Podle oficiálního vyjádření Kremlu byl Nohavica odměněn za "zásluhy o upevnění přátelství, spolupráce mezi národy, sbližování a vzájemné obohacování národních kultur".

Nohavica ve středu večer z podkroví svého ostravského domu odvysílal online koncert "k dnešním nelehkým časům" nazvaný Vlaštovko, leť. Zahájil jej písní Pánové nahoře, kterou poprvé zahrál na plzeňském festivalu Porta. "Platila tehdy stejně, jako platí dnes. Jmenuje se Pánové nahoře a mezi ty pány nahoře, ke kterým se obracím, patří i prezident Putin, se kterým opravdu nesouhlasím. Ta válka je mi proti srsti," uvedl na úvod Nohavica.

"Nejsem příznivcem laciných gest. Vracení medailí, poklekávání, mávání vlaječkami. Ale když je třeba pomoci, pomůžu. Chcete-li, můžete i vy. Na mých stránkách se teď objevuje číslo účtu SOS Člověk v tísni - Pomoc Ukrajině, na který můžete nějaký příspěvek poslat. Já už tak udělal," pokračoval o něco později. "Mám přátele na Ukrajině, mám přátele v Rusku. Je mi zatěžko se od svých přátel odstřihnout. Snad se ti politici domluví," uvedl také ve vysílání.

Nohavica postupně zahrál skladby Krajina po bitvě, Rakety, Co se to stalo, bratříčku, dále vlastní překlady Písně o příteli od Vladimira Vysockého a Písně o mém životě od Bulata Okudžavy a na závěr svou Minulost, kterou zazpíval částečně česky, ukrajinsky a rusky.

Jaromír Nohavica má na svém webu momentálně informace o 17 nadcházejících koncertech v Česku, ty největší odehraje 10. a 11. května v ostravském Gongu za doprovodu Janáčkovy filharmonie a 13. a 14. května v pražském sále O2 universum.

 

Právě se děje

Další zprávy