Jaromír 99 nakreslil komiks a vzal Rudiše do kapely

tur
23. 11. 2007 16:33
Právě se křtí album The Bombers i kniha Bomber
Foto: Dušan Tománek

Praha - Skoro by se mohlo zdát, že Jaromír Švejdík je hyperaktivní skladatel, který se multiplikuje mezi Priessnitz, Umakart, novou trojici Jaromír 99 & The Bombers - a ještě k tomu zvládá kreslit komiksy.

"Bohužel žadnej přetlak písniček nemám. Spíš mě baví zkoušet to jinak, vytvořit projekt a než tě někam stačí zaškatulkovat, zmizet, zamést za sebou stopy a objevit se někde jinde. Mám rád překvapení a rád překvapuju," říká.

Přitom každou z kapel odděluje cosi jako místní specifika. Priessnitz vězí v Sudetech na Jesenicku, Umakart v městském panelákovém jádru.

Foto: Dušan Tománek

Noví The Bombers pak vtipkují s buranstvím spádové obce, které jště akcentují muzikantské schopnosti/neschopnosti Jaromírových spoluhráčů: Joa Katera a spisovatele Jaroslava Rudiše, který se Švejdíkem vytvořil známou komiksovou trilogii o železničáři Nebelovi.

"Protože jsou to kluci hudbou nepolíbení, neznají žádná muzikantská klišé, což mi přijde jako výhoda. Užívám si s nima to počáteční nadšení, které si pamatuju ještě ze své první kapely Chlapi z práce," popisuje Švejdík výhody spolupráce s hudebními neználky.

Skladby pro Bombers vznikaly jako samovolný produkt během relaxace při kreslení komiksu Bomber - a staly se tak jeho rovnoběžným soundtrackem.

Stejným způsobem útěku od ticha kreslení se zrodil i Umakart; až by si člověk mohl myslet, že autor Aloise Nebela je unuděný svou prací  natolik, že využije sebemenší záminky ji přerušit. 

"Kreslení je hrozná samota. Ne že by mě nebavilo, ale vlastně nemůžeš dělat nic jiného, než se na něj soustředit. A když se po osmi deseti hodinách přepnu do normálu, zjišťuju, že se mi v hlavě usadila nějaká melodie, text. To máš jak ve filmu Jen ho nechte, ať se bojí. Tedy: Jen ho nechte, ať kreslí."

Foto: Archiv

Pro The Bombers Jaromír 99  takhle "vykreslil" písničkářské folkcountry album mixnuté fotbalovým šturmem. Ten hraje nejen s jejich propagačními fotografiemi na stadionu, ale hlavně s příběhem samotného Bombera - fotbalisty, který má neuvěřitelně silnou ránu.

"Bomber mě napadl při vzpomínce na vyprávění mé babičky o smrti dědy. Nakopl jsem prý míč tak mocně, že když ho děda chytil, dostal infarkt a umřel. Já si to nepamatuji, byly mi tři roky."

Motivaci a inspiraci pro The Bombers se zase stal populární internetový prostor všech. "MySpace je pro mě velká morální podpora, že to jde dělat jinak, než to je určený médii nebo módou. Najdeš tam věci, které z radia nikdy neuslyšíš."

Křest komiksu Bomber a hudebního alba Jaromir 99 & The Bombers se koná v pátek v Brně v klubu Desert, v sobotu v Praze v prostoru La Fabrika a v pondělí kapela vystoupí v Plzni v kavárně Jabloň. 

  • MySpace kapely najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy