Janeček s Horákem obnovili Českého slavíka, vítěze oznámí v Karlíně

ČTK ČTK
21. 9. 2021 12:24
Vyhlášení výsledků obnoveného Českého slavíka se uskuteční 19. listopadu v pražském Hudebním divadle Karlín. Anketa se vrací po čtyřleté pauze s novou strukturou hlasování, jejímž autorem je matematik a podnikatel Karel Janeček.
Podnikatel Karel Janeček ukazuje novou sošku pro vítěze.
Podnikatel Karel Janeček ukazuje novou sošku pro vítěze. | Foto: ČTK

Veřejnost bude hlasovat pomocí jeho systému D21, oznámili v úterý pořadatelé. Zároveň spustili hlasování, které bude trvat až do půlnoci 5. listopadu na platformě Decision 21 a na webu. Tam je podmínkou zadání mobilního telefonu, na nějž dorazí platný kód pro hlasování.

"Rozhodl jsem se Českého slavíka obnovit, abych pomohl české hudební scéně, která utrpěla přehnanými, až neracionálními restrikcemi, kvůli kterým trpěly nejen naše děti, ale i mnozí umělci a hudebníci," míní Karel Janeček.

"Další věc je, že už před třemi lety mi přišlo jako velká škoda, aby největší celonárodní anketa, jejíž název vymyslel už před šedesáti lety Ladislav Smoljak, zkrachovala kvůli špatnému hlasovacímu systému. Nic podobného by se přitom s hlasovacím systémem D21 nestalo," tvrdí.

Zájemci mohou jako dřív hlasovat v kategoriích zpěvák, zpěvačka, skupina a nově v kategorii hip hop & rap. Od 6. listopadu se otevře ještě kategorie objev roku. V ní bude možné zaslat hlas až do poloviny přímého televizního přenosu na televizi Nova.

Nově mohou hlasující odměnit až pět interpretů, jednomu však nelze dát víc než jeden bod. Následně se výsledky sečtou.

Večerem v Hudebním divadle Karlín budou provázet Aleš Háma a Ondřej Sokol. "Na galavečeru vystoupí například kapela Kryštof nebo Ewa Farna, Marek Ztracený a Tomáš Klus. Anketa je neodmyslitelně spjata s Karlem Gottem, a tvůrci tak budou myslet i na jeho odkaz," dodává ředitel Českého slavíka Jakub Horák.

Nové budou i sošky pro vítěze ankety, které vytvořily Viktorie Beldová a Lilia Khousnoutdinova.

Zhotovitelem cen je Granát, družstvo umělecké výroby Turnov. Anketu vyhlašuje agentura Musica Bohemica, ve které má dnes většinový podíl Karel Janeček a jejímž jednatelem je Jakub Horák. Čestným ředitelem Slavíka bude Jaroslav Těšínský, který s Musicou Bohemicou pořádal 22 ročníků.

 

Právě se děje

Další zprávy