James Bond už zná další způsob, jak zemřít. V klipu

Red Kul
2. 10. 2008 11:05
Premiéra videoklipu nové bondovky
Foto: Falcon

Londýn - Poprvé v historii bondovských písní došlo na duet. A to hned v podání hodně nesourodého dua. Ačkoli si na titulní skladbu k filmu Quantum of Solace dělala chutě nezvladatelná Amy Winehouse a po ní spousta dalších, producenti tento úkol v červenci svěřili soulové a r'n'b zpěvačce Alicie Keys a frontmanovi rockových White Stripes, Jacku Whiteovi.

A přesně podle toho dvaadvacátá Bondova píseň dopadla: jako splněné zadání ji ženou nabroušené kytarové riffy a průrazné bicí. Vše v retro duchu někde mezi originální tvorbou White Stripes a zažitou představou o tom, jak má znít melodie ke špionážnímu filmu.

Singl Another Way to Die měl premiéru ve čtvrtek 18. září na britském Radiu 1 a včera se klip k této písni poprvé objevil na serveru Yahoo Music. Oproti zvyklostem neakční klip zachycuje ústřední pár ve stylovém bondovském ohozu, jak hraje nejprve v neutěšené pouští, která se pak změní v počítačem generované prostředí.

Alicia Keys & Jack White - Another Way to Die

Až zcela v závěru se na obzoru objeví coby připomínka, o co jde, současný představitel Bonda Daniel Craig.

Už dřív fanoušci už mohli část písně zaslechnout i v nové reklamě Coca Coly na Coke Zero. Koncern se pro tu příležitost rozhodl přejmenovat svoji limonádu na Coke Zero Zero 7, nicméně Jack White byl tímto spojením hodně popuzen a jeho management se od reklamy distancoval.

Foto: reuters
Čtěte také:
Agentovi 007 poprvé zazpívá duo. Nesourodé duo
James Bond se od Amy Winehouse útěchy nedočká
Nový Bond bude dražší, nebezpečnější a nahatější
Nový Bond se poprvé ukázal v akci. Drsné akci

Alicia Keys v současnosti vyráží na turné ke své nové desce As I Am, v jehož rámci se 14. října zastaví v Praze v Tesla Areně (bývalá Arena HC Sparta) - tudíž se dá dost pravděpodobně spekulovat i o tom, že Another Way to Die v průběhu večera zazní.  

Foto: Reuters

Jisté je jen to, že vzhledem ke svému špinavějšímu garážovému zvuku, který vnesla do filmové orchestrace, není skladba zcela klasickou bondovkou, jakou naposledy předvedl Chris Cornell s You Know My Name. Zároveň se ale Keys s White nedopustili takové rebélie, aby Bondovi zahráli klubový hit jako Madonna s Die Another Day.

Reakce na blogu BBC po prvním odvysílání Another Way to Die byly zatím smíšené a většina lituje, že nevyšla volba Amy Winehouse - protože ta by prý dostála formátu bondovské hvězdy Shirley Bassey a jejího ztvárnění Goldfingera. 

Tvůrci Quantum of Solace ale slibují, že nový Bond, který do kin vstoupí 31. října, má být ještě o poznání živočišnější, zpocenější, nahatější a vůbec syrovější jako jeho předchůdce Casiono Royale - proto je jen logické, že by se k němu mohla hodit i maličko lo-fi píseň.

Stejně jako se ve filmech s agentem 007 odrážely dobové nároky a představy o tom, jak by měl vypadat svižný akční film, promítal se sem i dobový hudební vkus. Z role zpěváka bondovské ústřední písně se stala velmi prestižní pozice.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím poslední interpret Chris Cornell přerušil dlouhou sérii zpěvaček (Tina Turner, Sheryl Crow, Garbage, Madonna) a byl za You Know My Name z Casino Royale nominován na Grammy.

Letošní výběr interpreta byl po promarněné šanci Amy Winehouse značně problematický a ve vzduchu vířila různá jména od stylově podobné Duffy až po frontmana Blur a Gorillaz Damona Albarna, jenž se z lásky k bondovkám vyzpíval už na soundtracku k filmu Trainspotting.

 

Právě se děje

Další zprávy