Jak napsat hit? Musíte být osobní, říká Pharrell Williams

Reuters Kultura Reuters, Kultura
5. 6. 2014 8:39
Pharrel Williams oživil svou kariéru díky hitu Happy. Proč píseň z filmu Já, padouch 2 oslovila miliony lidí na celém světě?
Pharrell Williams.
Pharrell Williams. | Foto: Reuters

Los Angeles – Americký zpěvák, rapper a producent Pharrel Williams v minulém roce zabodoval. Je podepsaný pod dvěma velkými letními hity loňského roku – Get Lucky od Daft Punk a Blurred Lines od Robina Thickeho.

Na konci roku 2013 pak svět zachvátila mánie kolem songu Happy, který původně napsal pro animovaný snímek Já, padouch 2. V lednu pak získal Pharrell Williams čtyři hudební ceny Grammy.

Co je podle 41letého zpěváka klíčem k vytvoření hitu? Jeho píseň Happy prý oslovila fanoušky optimismem, upřímností a osobním příběhem.

Pharrell Williams: Happy. Podívejte se na video.
Pharrell Williams: Happy. Podívejte se na video.

„Myslím, že jsme vstoupili do nové éry psaní songů, a to bez ohledu na žánr. Lidé chtějí příběhy. Chtějí příběh, který se jich týká,“ řekl Pharrel na úterním koncertu v newyorském Apollo Theatre. „Není to o tom, co máte nebo nemáte, spíše jde o vaši vlastní cenu cestu a náhled, to lidi zajímá“, dodává hitmaker.

Song Happy se po vydání na soundtracku k filmu Já, padouch 2 hitem nestal. Když však zpěvák zveřejnil klip, stalo se video virálem a lidé z mnoha zemí světa nahrávali na YouTube své verze, v nichž tančí, tleskají a spokojeně se pohupují.

17. 9. PHARRELL WILLIAMS (02 Aréna, Praha, od 990 korun). Do České republiky míří poprvé.
17. 9. PHARRELL WILLIAMS (02 Aréna, Praha, od 990 korun). Do České republiky míří poprvé.

Když Williams zjistil, že jeho píseň měla obrovský dosah, zasáhlo ho to. V interview s Oprah Winrey, která mu pustila sestřih verzí ze Slovenska, Portugalska, Anglie, Dakaru, Německa, Malawi nebo Islandu, se zpěvák rozplakal. Dojalo ho, že píseň oslovila tolik lidí a dodal, že ho velmi povzbudilo, že se lidé skrze ní vyjadřují a projevují a že nejde ani tak o provedení jako hlavně o záměr a obsah, který mu dodáte.

Williamsovy úspěchy za poslední rok dokazují, že lidé v hudbě hledají osobní a emoční rovinu. Zpěvák dodal, že tento typ hudby je možná jakýmsi protilékem na závislosti na mobilních zařízeních v současné virtuální éře. „Lidé chtějí něco cítit. Jsou zmoženi přemýšlením,“ upřesnil.

O jeho receptu na hity se přesvědčí na koncertu poprvé i čeští fanoušci. Pharrell Williams přijede do Prahy 17. září.

 

Právě se děje

Další zprávy