Jak se v Praze zpívá o vyvrhelích a falešných hráčích

Michal Pařízek
20. 1. 2008 12:00
Tyson Cosby podruhé: tradičněji a k tomu zadarmo

Praha - Projekt Atlantic Cable v Praze domestikovaného Kanaďana Tysona Cosbyho se přihlásil s další nahrávkou. Po debutovém autorském albu Darwin Avenue z roku 2006 se tentokrát jedná o sedmipísňové virtuální EP Blues and Ballads.

Virtuální hlavně proto, že v podobě nosiče ho nikdy neuvidíte. Od konce loňského roku je těch dvaadvacet minut k dispozici jen k volnému stažení, ale po internetu přitom připutují do Vašeho mp3 přehrávače písně staré i několik století...

Tyson Cosby několik let boural kluby v Čechách i Evropě s mezinárodním triem Squall - před několika lety jim vyšlo album How Things Work u lahůdkářského labelu Silver Rocket.

  • Download: EP Blues and Ballads si můžete zdarma stáhnout ZDE

Jejich definitivní zvukový cyklon byl velkým oživením tehdejší scény, ale už pár let je kapela minulostí. Před necelými dvěma lety vyšel debut nového Cosbyho dítka Atlantic Cable plný indie lo-fi písničkářství se silnými bluesovými kořeny.

EP Blues and Ballads pokračuje v nastolené cestě, jen jde ještě dál - ke kořenům angloamerického songwritingu a podání vůbec.

Foto: Aktuálně.cz

Všechny lo-fi vychytávky, noisové ozvěny a indie momenty, které udělaly z Darwin Avenue tak pestré album, jsou v podstatě pryč. Najednou tu stojí Tyson sám.

S hrubými kytarovými riffy, pár tóny foukací harmoniky a velmi občasným doprovodem bicích. A hlavně s civilním projevem, nečekaně podobným i těm největším bardům s kytarou.

Osamělý highwayman, tedy cableman, zpívá v zakouřeném baru, trénuje kytaru, co to dá, a k tomu si podupává sešlapanýma kovbojkýma botama. Kolikrát už to tady bylo? Ale pořád to funguje, v tomto případě téměř dokonale.

Mezi sedmi songy najdeme staré blues (Broke Down Engine) i tradicionály (Frankie and Albert) - a dokonce i Blackjack Davey, kousek, o kterém se vědělo už před třemi sty lety.

Atlantic Cable si se všemi těmi vyvrheli, falešnými hráči a moonshinery (slangově pašeráci whisky) dokonale rozumí. Skoro by mohl být jedním z nich, kdyby se narodil dřív. Ale stejně jako Johnny Cash nezastřelil toho chlápka v Renu, ani Tyson Cosby se s podobnými týpky nejspíš nestýká.

Atlantic Cable
Atlantic Cable | Foto: Aktuálně.cz

Už proto, že rodák z Vancouveru, který vyrostl na farmě uprostřed kanadských prérií, pěknou řádku let žije ve "vzdálené Praze", jejíž kořeny sahají zcela jinam. Právě tyhle dva póly vytvořily silové pole nové nahrávce.

Jistě, Blues and Ballads nepředstavuje na druhé straně převratný ani zásadní počin. Je to napojení na tradici,  reinterpretace starých příběhů a zároveň frivolní hra s odkazy pro poučené.

Cosby je entertainer každým coulem a je zřejmé, jak se bavil nadsázkou; zároveň z nahrávky prýští autenticita a uvěřitelnost. Stejně jako muž v černém, dokázal i on udržet v těch stokrát omletých písních atmosféru jako hrom.

Cashovi kdysi psali hoši z vězení, jak to pěkně dokázal za ně všechno říct. Poslat do pár takových zařízení i nahrávku Blues and Ballads by možná byl zajímavý pokus.

Dneska tam spíše poslouchají Snoopa a jemu podobné, možná i Landu a Kabáty. Ale stejně by bylo dobré sledovat, jestli se Cosbyho "smrtelně vážná" hyperbola vyjímá líp v klubu a kavárně, nebo v zamřížované cele.

Atlantic Cable
Atlantic Cable | Foto: Aktuálně.cz

Čtěte také:
Atlantic Cable: Na Vánoce mě čeká mariáš
Romantické songy z dějin vědy

Atlantic Cable se momentálně nacházejí v tvůrčím mezidobí. Blues and Ballads jsou posledním počinem ve staré sestavě s bosenským bubeníkem Vedranem Tvrdkovicem. Tyson Cosby má už nové spoluhráče a vypadá to na klasické rockové trio kytara-basa-bicí.

V této podobě budou k vidění 9. února v pražském Rudolfinu (to jako vážně!) spolu s Please The Trees. A také se prý pilně pracuje na novém albu.

 

Právě se děje

Další zprávy