Jaga Jazzist umí Wagnera zkřížit s Felou Kutim do filmu

Kultura Kultura
9. 9. 2013 22:05
Slavná nu-jazzová formace vystoupí v Lucerně se symfoniky
Jaga Jazzist
Jaga Jazzist | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Norská nu-jazzová kapela Jaga Jazzist, která patří k absolutní špičce svého žánru, nabídne v Praze neobvyklý zážitek. Vystoupí v Lucerně se symfonickým orchestrem v rámci turné k albu Live With Britten Sinfonia, které vyšlo letos na jaře.

Kapela vznikla v roce 1994 a vyprodukovala už celou řadu kritikou ceněných alb - mezi nejpopulárnější i mezi jejich fanoušky určitě patří A Livingroom Hush, které se stalo podle BBC jazzovým albem roku 2002, průlom do světa přinesla kapele deska Stix a What We Must či One-Armed Bandit už norská parta nahrála pro prestižní značku Ninja Tunes, pod níž působí od roku 2005.

Největší vlnu zájmu má asi už nu-jazz - styl, který míchá jazzové postupy a živé nástroje s elektronikou, zejména s lámaným drum 'n' bassem - neodvratně za sebou. Nicméně Jaga Jazzist vystupují i z této škatulky. Disponují totiž hodně širokým (a dost často proměnlivým) obsazením, které zahrnuje pozoun, trubku, elektrickou kytaru, basu, vibrafon, basový klarinet, piano Fender Rhodes, tubu i baterii syntezátorů. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jaga Jazzist příkladem kapely, která dokáže spojit instrumentální dovednosti s obrovským nadhledem a díky tomu jsou jejich koncerty zcela neopakovatelné.

Jejich hudba je „nadčasová" a zároveň chytře sleduje a po svém překládá do kolektivního zvuku nové trendy. Jaga Jazzist nacházejí rozhodně inspiraci v dílech legendárního saxofonisty Johna Coltrana či ikony free jazzu Dony Cherryho, ovšem ani přirovnání k jazzrockové smršti ve stylu Franka Zappy není zcela mimo. Už proto, že jim není zcela cizí zvuk kytar, které naplno využili například na páté desce What We Must, kterou nahráli během jediného dne a která díky této rychlosti má určitě "nejživější" zvuk v jejich diskografii.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Následná - a zatím poslední studiová deska - One-Armed Bandit (výherní automat) se zase inspiruje eklektickým mícháním stylů i Afrikou. Jedním z velkých zdrojů byla debutová deska brooklynských indie kolážistů MGMT; nápady prý ale Jaga Jazzist čerpali i z klasického progresivního rocku. Zakladatel kapely Lars Horntveth říká, že na „jednorukém banditovi" se potkal klasik Wagner s Felou Kutim. Album by podle něj mohlo sloužit jako soundtrack k fiktivnímu, prvnímu „nollywoodskému" eposu o Vikinzích.

Nejnovější deska Jaga Jazzist Live With Britten Sinfonia přebírá některé z předchozích hitů formace a představuje je publiku společně s uznávaným komorním ansámblem Britten Sinfonia. Výsledný zvuk je hodně "filmový" a organický. I když jsou skladby poměrně dlouhé, kapela dělá vše pro to, aby se písně nestaly nesmyslně repetitivními, čemuž při každé příležitosti předchází novými zvraty ve zvuku.

V Praze ve velké Lucerně 3. října zastoupí Britten Sinfonia téměř třicetihlavé těleso Filharmonici města Prahy, bývalí členové slavného orchestru FISYO.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy