Jackson už vyprodal všech padesát londýnských koncertů

Kultura Kultura, Red Kul
13. 3. 2009 15:20
Padlý král popu se vrací, aby se rozloučil

Londýn - Poslední rozloučení Michaela Jacksona s britskou metropolí bude nejen smutné, ale i dlouhé - a podle vývoje i velmi úspěšné.

Lístky na deset ohlášených červencových koncertů zmizely ve středu na internetu během hodiny a pořadatel pak začal postupně přidávat další: zpěvákova "londýnská šňůra" se nakonec protáhla už na 50 vystoupení. A všechna jsou už vyprodaná nebo aspoň zabookovaná.

První stovky tisíc lístků byly dány do prodeje ve středu pro předem registrované fanoušky. Ti dostali e-mail s kódem umožňujícím připojit se na webové stránky a lístky si koupit. Za hodinu bylo vyprodáno a jejich nápor shodil počítačovou síť; ale mnozí si stěžovali, že se vůbec nepřipojili.

Tlačenice pak nastala i v realitě: v pátek se tvořily před O2 Arenou sáhodlouhé fronty fanoušků, něktěří tu prý i nocovali. Jedni si chtěli být jistí, že se na koncerty skutečně dostanou, a šli si lístky vyzvednout. Další šli bojovat o ty, které šly do přímého prodeje.

V něm bylo podle agentur asi půl milionu vstupenek a zaprášilo se po nich během pěti hodin. V předprodeji se jich prodalo asi 360 tisíc - což byl údajně nejrychlejší předprodej v dějinách.

Přesné termíny přitom ještě nejsou známy, ale koncerty se přehoupnou až do příštího roku. Posledních sedm vystoupení je plánováno na leden a únor 2010. Společnost AEG Live, která zpěvákovo rozloučení s britskou metropolí pořádá, tak záhy prohlásila, že poptávka přesáhla jejich nejdivočejší představy.

Počítače tolik lásky nevydržely

Minulý týden zpěvák ohlásil svou "poslední oponu v Londýně" a v pondělí pak upřesnil, že desítku vystoupení odehraje v sudých dnech od 8. do 28. července. Jako u všech velkých koncertních akcí v Británii se museli zájemci o lístky nejprve přihlásit mailem, aby se předešlo spekulacím se vstupenkami. Pak se ale přidávalo.

Londýnská O2 Arena pojme 20 tisíc lidí. Vstupenky na Jacksona stojí od 70 do sta liber, přímo na webu společnosti Ticketmaster přijdou o čtvrtinu levněji. Podle BBC dostali organizátoři jen do středy milion žádostí od těch, kteří chtějí vidět padesátiletého zpěváka s křehkým zdravím i duší.

V podstatě se tak v menším opakoval scénář, kdy se lidé přihlásili do losování o jednorázový návrat Led Zeppelin na témže místě - slavné hardrockery ovšem chtělo vidět 20 milionů lidí.

Jacksonovi zájem výrazně odpomůže od finanční nouze. Jen první série loučení s Londýnem mu má přinést okolo 50 milionů dolarů. A jsou tu i vyhlídky na následné světové turné.

V plánu je podle šéfa AEG Live Randy Phillipse také 3D film založený na jeho nejslavnějším albu Thriller. To všechno by mu mohlo vynést dalších 400 milionů dolarů.

Má nás pořád rád

Je to osm let, co "kdysi-král popu" Michael Jackson vydal poslední album Invincible. Od té doby se jen občas objevil v tisku kvůli skandálům, aférám i pseudoaférám; naposledy pak kvůli finančním těžkostem, které někdejší ikonu přiměly rozprodávat majetek.

Minulý ale v Londýně oznámil svůj dlouho očekávaný comeback. Stovkám ječících fanoušků v tamní O2 Areně oznámil, že se chystá zpátky na koncertní pódium.

Skrytý za černými brýlemi několikrát řekl fanouškům své tradiční "Mám vás rád". A dodal, že v červenci půjde o jeho poslední vystoupení v Londýně. Přesněji řečeno, hovořil o poslední oponě.

"Díky vám všem... A je to tady," řekl Jackson. "Půjde o poslední show... vystoupení v Londýně. Když jsem řekl, je to tady, myslel jsem tím právě tohle. Odehraju písně, které chtějí mí fanoušci slyšet. Je to tady. Zkrátka je to opravdu tady, to je ta poslední děkovačka."

Dražit se bude i tento Jacksonův kostým.
Dražit se bude i tento Jacksonův kostým. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Postrach hotelů Michael Jackson slaví padesátku
FOTO: Michael Jackson v dražbě. Chcete ho?

Thriller 25: Král je mrtev a nahý. Ať žije král

Jackson na koncerty podepsal smlouvy s promotéry ze společnosti AEG Live, v londýnském metru už se před ohlášením comebacku objevily reklamní poutače. Návrat ale provázejí i obavy, zda je dostatečně ve formě, aby šňůru koncertů zvládl.

Naposledy při londýnském vystoupení v roce 2006 při předávání World Music Awards Jackson nepřekonal trému a nebyl s to zazpívat svůj dávný hit Thriller.

Nyní však podle britského tisku údajně absolvoval 50 lékařských prohlídek, které potvrdily, že je dostatečně zdráv. Phillips řekl, že Jackson absolvoval čtyřapůlhodinové vyšetření u odborníků, kteří jej shledali přiměřeně fit.

V příštích týdnech se do aukce dostanou dva tisíce předmětů z jeho osobních sbírek včetně ikonické třpytivé rukavice a trofeje Diamond Award.

 

Právě se děje

Další zprávy