Já jsem umění, říká bezchybná Madonna

Jan Šprincl
5. 2. 2007 9:00
Recenze - Do Sazka Areny nás s foťákem nepustili a obrázky z mobilu nejsou nic moc. Jestli chceme mít pořádný suvenýr z Madonnina koncertu, nezbývá než si pořídit její DVD.
Foto: Reuters

The Confessions Tour je dvouhodinovým záznamem vystoupení v londýnském Wembley, kde Madonna loni v srpnu představila aktuální album Confessions on a Dance Floor. Protože se zpěvačka na turné zastavila i u nás a stala se celospolečenským tématem, každý má o její existenci a hudbě alespoň ponětí.

Osmačtyřicetiletá diva, která je nazývána královnou pop-music, se spoléhá na hudební patinu osmdesátých let ve spojení se současnou elektronickou hudbou. I když se v jejím případě nejednalo o čistý comeback z nuly na sto, díky Confessions on a Dance Floor a čtyřměsíčním turné po USA, Evropě a Japonsku se znovu stala ženskou interpretkou číslo jedna. Ve světě nemá Madonna srovnání.

Čísla uvozující nové DVD jsou závratná: šedesátku koncertů navštívilo 1,2 milionu lidí a za vstupenky utratili 194 milionů dolarů. O dobrou reklamu se postaraly nejen zprávy o vizuálně ohromující show se špičkovými tanečními výkony, ale hlavně hlas katolické církve, která nemohla skousnout, že Madonna při písni Live to Tell přebrala Ježíšovi místo na kříži. Vždyť i náš kardinál si neodepřel lidu sdělit svůj - samozřejmě spravedlivě pobouřený - názor na věc.
 
Odhlédneme-li od ideologie, kterou má ale i Madonna v popisu práce, pak její koncert byl oslnivý, ze záznamu je ještě bombastičtější a - upravenější. Místa, ve kterých se umělkyně zadýchala, taktně překryl playback, záběry s krůpějemi potu a rozcuchanými vlasy na videu vůbec neuvidíme.

A je tu ještě jeden uživatelský komfort, v pohodlí domácí projekce nás neotravuje soused, který by v hale šermoval mobilem a posílal oblíbenou písničku dalším členům rodiny, kteří se ani na jeden pražský koncert nedostali.

Foto: Warner Bros. Records

Video začíná Madonniným znebesestoupením v obří diskokouli, pokračuje sado-masochistickým krocením hřebců a tanečníků, při Like A Virgin zpěvačka předvede tanec kolem tyče a velké projekce připomenou, že tady se všichni dobře baví, ale jinde mají AIDS. Ve Forbidden Love se dva muži - jeden jako muslim, druhý coby žid - chtějí za asistence zpěvačky chytnout za ruce, v I Love New York Madonna dělá, že hobluje na kytaru.

Je to fuška, po písni Let It Will Be si Madonna lehne na pódium, odfrkne si a zase ze sebe udělá dokonalou. Druhý dech DVD chytá s předělávkou hitu Music, kdy tanečníci na kolečkových bruslích dělají nebezpečné kousky. Elektronickou úpravou prošly i písně Erotica (ano, Madonna se do hudby "smyslně kroutí") a La Isla Bonita. Velké desetiminutové finále s celou taneční skupinou, zlatými balónky a skandováním fanoušků obstarává hit Hung Up.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Jonas Akerlund záznam pojal jako jeden dlouhý videoklip, ve kterém se zpěvaččin obraz prolíná s tanečníky, vokalisty a statujícími hudebníky; kde je potřeba, zpomalí se, působivé je i rytmické frázování záběrů. Na DVD najdeme syrový dokument ze zákulisí a nevinné Madonnino přiznání "je suis l´art" - já jsem umění.

Skromnost stranou, v tom má pravdu. Madonna umí vycítit, namíchat a pod svým jménem prodat dráždivý koktejl ze snů, frustrací i symptomů doby. Teď zrovna toužící po věčném mládí a nekonečné zábavě.

Je vizuální umělkyní, která sebe samu používá jako hlavní motiv i nástroj při vzniku opuletních obrazů spojených s hudbou. Její slávu způsobilo vysílání MTV a disk The Confessions Tour v nastoleném kurzu pokračuje - ještě důsledněji a velkolepěji.

Když kameramani na koncertě krátce zabírali publikum, viděli, že většina lidí nesleduje hlavní pódium, ale velké obrazovky, na kterých se jim všechny vjemy spojily do jednoho obrazu bezchybné Madonny. Teď se jím na DVD mohou těšit všichni.

Madonna: The Confessions Tour. DVD, 138 minut, Vydala Warner Bros. Records, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy