Iva Bittová nahrála v Santiniho kostele album pro Havla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 1. 2014 16:29
Albová novinka Entwine/Proplétám vznikla na Zelené hoře. Texty písní našla Bittová u Jana Skácela, Gertrudy Steinové či Růženy Danielové.
Foto: ČTK

Praha - Nové sólové album hvězdy alternativní hudební scény Ivy Bittové natočené v akusticky a duchovně inspirativním prostoru poutního kostela Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře nese název Entwine/Proplétám.

Pět na místě improvizovaných skladeb vzniklo pod vlivem stavby vybudované architektem Janem Blažejem Santinim a odráží i symboliku pěticípé hvězdy půdorysu kostela. Další kompozice zrály při sólových koncertech Bittové několik let.

Album obsahuje celkem dvanáct autorských skladeb a vyjde na přelomu února a března v České republice a na Slovensku.

"Entwine je jakousi reflexí, nebo chcete-li zrcadlem mého života. Proplétáním životních zkušeností, nálad, barev tónin i tónů se podařilo uplést hudební textovou mozaiku tohoto alba, které s úctou a velkým respektem věnuji mému dlouholetému blízkému člověku Václavu Havlovi," uvedla ke své nové nahrávce Iva Bittová, výhradní interpretka a autorka hudby.

Inspirativní texty našla například ve sbírce Uspávanky moravského básníka Jana Skácela, u Gertrudy Steinové či Růženy Danielové, romské ženy, která jako jediná z rodiny přežila holokaust.

Právě její text, napsaný v Osvětimi, Iva Bittová před časem upravila pro housle a hlas na žádost televize BBC. Dalšími slovy přispěli autorčini britští přátelé, hudebník Chris Cutler a novinář a muzikolog Ken Hunt.

Loni Bittová vydala album Fragmenty u mnichovské značky ECM producenta Manfreda Eichera. Některé skladby z Fragmentů se objeví v jiném pojetí i na novém albu.

Iva Bittová patří k nejvýraznějším osobnostem české alternativní scény. Upozornila na sebe ještě jako studentka rolí Eržiky v Baladě pro banditu, před herectvím ale nakonec dala přednost houslím a zpěvu.

Výjimku udělala v roce 2006, kdy se představila v hlavní roli filmu Alice Nellis Tajnosti. Zpěvačka se pohybuje v mnoha hudebních žánrech, patří k nim alternativa (kapela Dunaj, spolupráce s Pavlem Fajtem či účinkování s Vladimírem Václavkem) i experimentální jazz, rock či klasická hudba (spolupráce se Škampovým kvartetem). Hostovala i v Mozartově opeře Don Giovanni.

Loni pražské Divadlo Hybernia uvedlo tuzemskou premiéru hudebního projektu Eviyan Bittové, amerického kytaristy Gyana Rileyho a jeho krajana klarinetisty Evana Ziporyna. Diskografie Bittové čítá na třicet titulů.

 

Právě se děje

Další zprávy