Iva Bittová je teď Superchameleonem

Jan Šprincl
17. 11. 2006 0:00
Recenze - Iva Bittová, u nás častěji vnímaná jako exportní zboží než živá umělkyně, vydává svoje první DVD s názvem Superchameleon.
Iva Bittová
Iva Bittová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hlavním materiálem disku se stal záznam vystoupení s newyorským souborem Bang On A Can All Stars z 26. března tohoto roku v žižkovském Paláci Akropolis.

Koncert zastihl Bittovou v období širokého zájmu, schopností a výtečné kondice: může nahrávat se špičkovým zahraničním tělesem (spolupráce s Bang On A Can All Stars na albu Elida), hlasem doprovodit  současné oratorium (album Mater Vladimíra Godára), stejně jako japonskou ambientní elektroniku (Wonder Walz Susumu Yokoty) - a ještě navíc v opeře Don Giovanni zpívat roli Elvíry.

Foto: Aktuálně.cz

Devadesátiminutová nahrávka obsahuje patnáct skladeb ve zvukovém formátu surround 5.1 nebo stereo a je doplněna o průzkum televizních archivů a jakousi střihovou hommage z Bittové filmů a dokumentů, která nahrazuje (jinak na hudebních DVD častý) původní pohled na umělce.

Bittové koncerty jsou zážitkem hudebním i vizuálním, a to se na DVD podařilo zachytit. Její tělesné prožívání zvuků a nálad, dar vést s publikem dialog a zapojit do vystoupení divadelně-filmové prvky - na pódiu se objevuje molitanový červ, loutky v životní velikosti, v zadní projekci animované snímky, v jednu chvíli se dokonce Bittová vznáší nad diváky.

Zpěvačka a houslistka si první část DVD nechala pro sebe, Bang On A Can All Stars si k sobě pustí až s písní Nejsi. S nimi pak balancuje mezi šansonem a organizovaným chaosem, mezi experimentem a skladbou s pevnou písňovou strukturou.

Z repertoáru se nejvíc spoléhá právě na poslední studiové album Elida, které přehraje skoro celé; písní Ne nehledej vzpomene na dvanáct let starou stejnojmennou nahrávku, Zeleným vínečkem a Huljetem připomene Bílé inferno.

Bonusová část se pak ohlíží do minulosti a i když se ukázky tváří jako videoklipy, jsou to jen záznamy koncertů nebo televizních pořadů. Díky nim můžeme Bittovou poznat v jejím růstu a pochopit ji přes projekty, kterými prošla a které ji ovlivnily: zkušenost z Divadla Husa na provázku (píseň Zabili, zabili z Balady pro banditu), svázanost s folklorem (spolupráce se Škampovým kvartetem a souborem Lelky) i brněnskou alternativou (kapely Maňana, Dunaj a projekty s Vladimírem Václavkem).

Nezdá se, že by DVD Superchameleon Bittové zajistilo místo mezi "českými lidovými umělci", ale takový ani jeho záměr nebyl. Vydavatelství s diskem míří hlavně do zahraničí (menu DVD je v angličtině) a je na každém, aby si svoji Bittovou našel sám - ona totiž v hudbě žádné hranice neuznává.

Iva Bittová: Superchameleon. DVD, 150 minut. V roce 2006 vydaly Indies Scope Records a Česká televize.

 

Právě se děje

Další zprávy