Írán: Film 300 uráží naši civilizaci

BBC, hej
14. 3. 2007 15:48
Londýn - Epická sága 300: Bitva u Thermopyl provokuje Írán. Podle některých tamních politiků je film cíleným útokem na jejich kulturu.
Foto: Warner Bros

V amerických kinech se už snímek stal hitem, když tu za první víkend vydělal 71 milionů dolarů, čímž se stal jedničkou na žebříčku všech otevíracích víkendů letošního března v amerických kinech.

Snímek, který do české distribuce vstupuje příští týden pod názvem 300: Bitva u Thermopyl, vypráví o slavné bitvě, v níž se střetlo tři sta nejlepších bojovníků Sparty se statisícovou přesilou perských válečníků.

Adaptace komiksu Franka Millera nabízí oslnivou podívanou plnou vizuálních efektů a apokalyptických válečných výjevů, kdy Sparťané odrážejí jeden perský útok za druhým. A film si na řeži, ve které spartský král Leonidas vede tři stovky věrných válečníků do střetu proti masivní převaze vojska krále Xerxa, dává hodně záležet.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Aktuálně.cz

ČTĚTE TAKÉ:

FILMOVÉ HITY
TÝDNE:
Češi vraceli lahve,
Amerika sekala hlavy

 "Plundrují íránskou minulost a napadají naši civilizaci," řekl o filmu Javad Shamaqdari, kulturní poradce íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Film označil za "psychologický útok" na Teherán a jeho lid. "Ale íránská kultura je dost silná, aby tenhle útok odrazila."

"Američtí kulturní pracovníci si myslí, že napadání íránské minulosti jim přinese vnitřní uspokojení," hřímá Shamaqdari a dodává, že Američané systematicky vypracovávají studie, které mají za úkol zjistit, jak by se íránská kultura dala napadnout.

Ahmadínežádův kulturní poradce považuje snímek 300: Bitva u Thermopyl za jeden z výsledků těchto studií.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Warner Bros

K protestu proti filmu se přidal i íránský deník Ayandeh-No s titulkem Hollywood vyhlašuje válku Íráncům. "Írán je teď součástí té jejich Osy zla. Film lidem říká, že naše země je zdrojem toho zla a že předchůdci moderních Íránců jsou stejně krvežízniví divoši jako ti z filmu 300," píše list.

Tři členové íránského parlamentu už napsali protest ministru zahraničí proti výrobě a promítání tohoto "protiíránského hollywoodského filmu."

Írán proti západním filmům neprotestuje poprvé, kontroverze tu v roce 2004 vzbudil už snímek Alexander Veliký, který zobrazil makedonského vládce, jak si podrobuje Perskou říši.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy