Svět blázní z nového memu. V čase zamrzly Adele, Hillary Clintonová i americká hitparáda

Karel Veselý Karel Veselý
16. 11. 2016 8:52
Internetové memy můžou výrazně ovlivnit i popové hitparády, což se ví už od časů Gangnam Style a Harlem Shake. Tento týden na čelo amerického žebříčku doputoval další hit zrozený z virálního šílenství – číslo jedna hlavního singlového žebříčku Billboard Hot 100 ovládla rapová dvojice Rae Sremmurd se singlem Black Beatles.
Rae Sremmurd
Rae Sremmurd | Foto: archiv Rae Sremmurd

Píseň využívají internetoví kutilové jako zvukový doprovod k #ManequinChallenge, kreativním videoklipům v nichž lidské postavy zamrznou v čase. Protože přehrání na YouTube a cirkulace na sociálních sítích jsou podle aktuálních pravidel hitparád stejně důležité jako prodeje a streamy, vynesla vysoká sledovanost videí s #ManequinChallenge duo Rae Sremmurd až na vrchol žebříčku.

Internetový mem

Fenomén, který se šíří přes sociální sítě, blogy nebo internetová fóra. Má formu fotek, koláží, videí či hashtagů.

#ManequinChallenge je další virální trend, který pobláznil internet. Podobně jako Harlem Shake z února 2013 pracuje s jednoduchým nápadem, který amatérští tvůrci mohou kreativně dotvářet. Lidské postavy se v klipech promění v nehybné krejčovské panny, kolem nichž v jednom záběru krouží kamera.

Cení se originální kreace „znehybnění“ a nepsaným pravidlem je, že k záběrům lidských soch hraje skladba Black Beatles od Rae Sremmurd. Mem navazuje na filmařský efekt „zamrzlé“ scény ze snímků jako The Matrix či Ztraceni ve vesmíru. Šíří se hlavně na Twitteru – podle statistik z minulého pátku už fenomén zrodil přes čtyři miliony zmínek na této sociální síti.

Fenomén odstartovali studenti ze střední školy Edwarda H. Whita ve floridském Jacksonville. Původní verzi zveřejnili na Twitteru 26. října i s hashtagem #ManequinChallenge a za jediný den nasbírali čtyři tisíce twitterových srdíček. Nápadu se následně chytly univerzitní týmy amerického fotbalu, odkud se mem šířil do dalších sportovních kolektivů.

Na začátku listopadu už začaly v klipech „mrznout“ i celebrity – účastníci televizní taneční soutěže Dancing With The Stars, osazenstvo pořadu The Late Late Show nebo zpěvačka Adele, která stvořila westernovou variantu. A 8. listopadu – tedy den před americkými volbami – si vlastní #ManequinChallenge natočila i prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, které na palubě letadla asistovali i její manžel a exprezident Bill nebo zpěvák Jon Bon Jovi. V Česku se k výzvě připojil třeba raper Hugo Toxxx v aktuálním klipu Nemůžeš koupit.

S verzí #ManequinChallenge samozřejmě přispěchali i samotní Rae Sremmurd, kteří na začátku listopadu nechali zamrznout svůj koncert v New Yorku. Rapové duo Swae Lee a Slim Jxmmi píseň původně zveřejnilo na svém druhém studiovém albu SremmLife 2 vydaném letos v srpnu. Na konci září ke skladbě vznikl videoklip, v němž rapeři parodují některé momenty z života skupiny Beatles, k nimž se v textu připodobňují. „D**ko, já a Paul McCartney jsme příbuzní,“ rapují ve skladbě a sám slavný „brouk“ složil minulý týden skladbě poklonu na Twitteru a přidal i vlastní variaci na #ManequinChallenge.

Pro Rae Sremmurd je to první vítězství v americkém žebříčku, nejvýše se zatím dostali se skladbou No Type na číslo šestnáct. Spolu s nimi se prvního čísla jedna v kariéře dočkal i hostující raper Gucci Mane, legenda atlantské hiphopové scény. Premiérové vítězství slaví i producent Mike-Will-Made-It, na jehož labelu Rae Sremmurd vydávají. Hiphopový hitmaker poslední roky vydatně zásobuje žebříčky, na vrchol ale nedosáhl, ani když spolupracoval s Miley Cyrus – jejich společná skladba We Can’t Stop se před třemi lety zastavila na čísle dvě.

Black Beatles sesadili z vrcholu jinou producentskou dvojici – americké Chainsmokers, kteří se zpěvačkou Halsey a společným elektronickým hitem Closer ovládali americký žebříček dvanáct týdnů. Rae Sremmurd budou 2. února příštího roku koncertovat v pražské Lucerně. „Teď chceme udělat mannequin challenge a zahrát Black Beatles na Super Bowlu,“ nechali se slyšet – finále ligy amerického fotbalu je naplánované tři dny po jejich pražské zastávce.

Black Beatles je teprve druhé skladba, která díky internetovému memu dosáhla na číslo jedna amerického žebříčku. Tou předchozí byla trapová píseň Harlem Shake producenta Baauera, do níž tancovali aktéři stejnojmenného virálu z konce zimy 2013. Její úspěch umožnily změny v sestavování amerického žebříčku, které od začátku roku 2013 začaly zahrnovat do svých statistik i přehrávání písní na YouTube. Harlem Shake se držel na vrcholu hitparády Hot 100 pět týdnů.

Rae Sremmurd - Black Beatles ft. Gucci Mane | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy