Indie scéna se stěhuje mezi korečková rypadla

tur
14. 7. 2008 16:28
Německý Melt! láká na Björk, Franz Ferdinand i Hot Chip
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Není to největší festival v Německu, ale rozhodně jde o festival, který za svou jedenáctiletou tradici získal největší kredit. Co začínalo v roce 1997 jako podnik s několika německými a britskými DJi, je o pár let později nejvitálnější přehlídka, která shrnuje to podstatné z berlínského koncertního dění daného roku.

Pódia rozmístěná mezi gigantickými korečkovými rypadly na místě dnes už nefunkčního zatopeného povrchového dolu. Scenérie tzv. Ferropolis připomínající vizi odporně apokalyptické budoucnosti jako z filmu Strange Days vytváří každoročně kulisy pro Melt! Festival.

Björk
Björk | Foto: www.bjork.com

O nadcházejícím víkendu od 18. do 20. července - letos je program poprvé rozvržen do tří večerů - tu vystoupí jak stálice typu Björk, Franz Ferdinand, dEUS, Editors nebo Hot Chip, tak i nová jména od Kate Nash a Blood Red Shoes přes folkaře Lightspeed Champion, Ladyhawke po eklektro Does It Offend You, Yeah! - a ještě dál až k naprostým fajnšmekrovským vyzobávkám typu newyorského disco dua Hercules and Love Affair či Why? z Los Angeles, kteří kombinují folkové písničkářství s hip-hopem.

Pro výlučnou pozici přehlídky hraje nejen fakt, že se odehrává na jedinečném místě, ale především chytrá dramaturgie, která dokázala skloubit mainstreamové interprety s naprosto aktuálními jmény, která vždy reflektují směřování indie scény v daném roce.

Z českého pohledu je festival, jenž se odehrává v katastru městečka Gräfenhainichen poblíž Dessau (spolková země Sasko-Anhaltsko), atraktivní především dobrou dosažností. Jestliže jsou fanoušci běžně zvyklí bez okolků jezdit za hudbou na slovenskou Pohodu, pak Melt! má výhodu v tom, že je ještě o dobrých 50 kilometrů blíž; a jako nevyčíslitelný bonus postrádá veškerou zatíženost regionálními specifiky české scény.

Hot Chip
Hot Chip | Foto: Aktuálně.cz

Přitom si Melt! ve své zvídavé a hledačské dramaturgii pořád udržuje vcelku lidské, i když stále bující rozměry: předloňský ročník navštívilo 13 a půl tisíce návštěvníků, loňský už 16 tisíc. Třídenní vstupenka na letošní červencový víkend stojí 85 euro bez poplatků.

Od roku 2001 se pro Melt! stal synonymem areál Ferropolis - tehdy se tu festival pořádal poprvé a hodně si specifickou lokací vzdálenou od veškerých center pomohl.

Z místa, které od roku 1964 dodalo do celého NDR 70 miliónů tun uhlí, se v průběhu 90. let stala expozice těžby a zároveň lokalita pro volný čas. Důl byl zatopen, okolí protkáno cyklistickými stezkami a prostor mezi zachovanými stroji přebudován na arénu, která pojme až 25 tisíc lidí; celoročně se tu pořádají operní představení a koncerty, z nichž nejmasivnější je právě Melt!

  • Program festivalu a užitečné informace najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy