Indiánský kmen si na Trutnoff pozval temná metalová monstra

Kultura Kultura
18. 6. 2014 17:30
Do line upu Českého Woodstocku v Trutnově přibily dvě metalové kapely - britští Cradle of Filth a němečtí Kreator.
Cradle of Filth.
Cradle of Filth. | Foto: cradle of filth

Trutnov - Festival Trutnoff přidává do svého line upu i trochu metalového běsnění. Přijedou black metaloví extrémisté Cradle Of Filth a také kapela Kreator, která je legendou pro mnohé české máničky dříve narozených ročníků.

„Metalové kapely přijedou Krakonošovi nadzvihnout pokličky, ale také pohnout základy nových betonových staveb, které pohlcují louky festivalu a ukrajují jeho půdu,“ říká s úsměvem zakladatel festivalu a hlavní tvůrce programu Martin Věchet.

Podívejte se na koncert Cradle of Filth.
Podívejte se na koncert Cradle of Filth.

Cradle Of Filth budou jednou z nejtemnější kapel, která v Trutnově vystoupila. Britský metalový spolek má za sebou více než dvacetiletou historii. Na začátku se pohyboval ve vlnách death metalu, aby záhy přesedlal k neméně extrémnímu black metalu se symfonickým nádechem. Cradle Of Filth byli průkopníky tohoto subžánru a nejpozději se svým druhým albem Dusk... And Her Embrace (1996) se zařadili mezi nejvýznamnější v té době nastupující mladé metalové kapely.

Téměř před deseti lety se ke kapele připojil brněnský bubeník Martin Škaroupka, který byl od mládí jejím fanouškem a v roce 2006 se přihlásil do konkurzu na uvolněné místo za bicími a uspěl. Od té doby používá umělecké jméno Marthus a dnes už v kapele hraje i na klávesy a skládá.

„Tvorba Cradle Of Filth se postupně vyvíjí, nadále si však uchovává své typické atributy: rychlost, tvrdost a zvláštní, dalo by se říci soumračnou atmosféru a mystickou tajuplnost,“ tvrdí hudební publicista Petr Korál.

Podívejte se na koncert kapely Kreator.
Podívejte se na koncert kapely Kreator.

Kapela Kreator je ještě o sedm roků starší než Cradle Of Filth a v metalovém světě je mimořádně slavná a uznávaná. Spolu s Destruction a Sodom patří k velké trojce německého thrash metalu. Ty vytvořily specifickou německou trashovou školu, zatímco v zámoří tuto hudební odnož formovaly kapely jako Metallica, Slayer, Overkill, Anthrax nebo Megadeth.

„Desky Kreator jako Endless Pain, Pleasure To Kill, Terrible Certainty či Extreme Aggression byly vpravdě stylotvorné počiny a na ilegálních burzách gramodesek v tehdejším Československu patřily mezi nejvyhledávanější,“ míní Petr Korál.

Český Woodstock se letos v areálu Na Bojišti v Trutnově uskuteční od 14. do 17. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy