Indiáni z Trutnoffa obalí svá tee-pee do všech barev hudby

Marek Čech
Aktualizováno 14. 8. 2014 7:10
DJ Frodo Pytlík, Patti Smith, Jiří Suchý, Kreator, balkánská dechovka, Zrní, Marsyas, Plastici i Oldřich Janota. Trutnoff Open Air Festival přichází opět s pestrou hudební koláží.
Český Woodstock vybubnoval mezi hvězdami Elijaha Wooda alias Froda, Patti Smith i Jiřího Suchého.
Český Woodstock vybubnoval mezi hvězdami Elijaha Wooda alias Froda, Patti Smith i Jiřího Suchého. | Foto: Aktuálně.cz

Trutnov - Open air festival Trutnov slaví neoficiálně třicáté narozeniny, oficiálně sedmadvacáté. Záleží na tom, jestli se toto výročí odvíjí od vůbec prvního ilegálního ročníku, konaného v roce 1984 ve Starých Bukách u Trutnova. Anebo se datuje k roku 1987, kdy se František „Čuňas“ Stárek s Martinem Věchetem rozhodli na pozemku druhého zmíněného uspořádat festival „zakázané kultury“ ve Volanově u Trutnova, který byl rozehnán StB ve spolupráci s Veřejnou bezpečností.

Martin Věchet s Náčelníkem.
Martin Věchet s Náčelníkem. | Foto: Trutnoff Open Air festival

Pořadatelům tehdy pomohl dramatik a disident Václav Havel, když u sebe na Hrádečku schoval aparaturu. Prezident, v řeči trutnovských Šéf nebo Velký náčelník, pak festival svou osobní účastí i konkrétními skutky (převzetí čestného občanství města Trutnova) podporoval i v pozdějších letech.

17. listopad a změna názvu festivalu

Z obou výročí je zřejmé, že se festival ke svým undergroundovým kořenům stále hrdě hlásí. Stejně jako k ideálům 17. listopadu 1989, jehož pětadvacáté výročí si v Trutnově předčasně připomeneme. Vzpomenutí významu a duchovního etosu sametové revoluce asi nevzbudí takové kontroverze jako loňská dedikace obětem násilného poválečného odsunu.

V zemi, kde voliči tolerují nebo dokonce důvěřují politikům, spjatým s bývalým komunistickým režimem a kde se listopadovým ideálům mnozí vysmívají, má toto věnování ale stále svůj platný nejen symbolický přesah.

Druhé věnování obětem masakru Čejenů u Sand Creeku v roce 1864 má pak spojitost se specifickou trutnovskou hrou na Indiány, jíž je celý festival prodchnut. Ta se odráží jak v názvu areálu (Na Bojišti), v němž se čtyřdenní svátek hudby koná, tak ve vymezení se pořadatelů vůči „zlým bledým tvářím“, kteří trutnovským Indiánům zabírají jejich posvátná území.

Přejmenování festivalu na Trutnoff s tím přímo souvisí, neboť upozorňuje na skutečnost, že město dál rozprodává pozemky, na kterých se festival koná. Čímž ho existenčně ohrožuje.

„Změna v názvu vyjadřuje to, s čím se festival potýká několik posledních let. Před osmi lety jsme se totiž poprvé dozvěděli, že radnice pod vedením starosty a současného poslance Ivana Adamce vyčlenila změnou územního plánu pozemky, kde se festival čtyřiadvacet let pořádá, k zastavění. Bylo jasné, že to je začátek konce. Dnes už jsou pozemky zasíťované a rozprodané. Místa ubývá, louky zahlcuje asfalt a každým rokem je to komplikovanější," dodávají pořadatelé k dlouhodobému problému festivalu.

Bohoslužba, jež má spojovat

Změna názvu je ale doufejme jediná změna, která nás v Podkrkonoší čeká. Neboť atmosféra teď už Trutnoffa je postavena právě na spikleneckém souručenství lidí, kteří se zde každoročně potkávají a jež mezi sebe rádi přibírají nově příchozí, jež se poté stávají součástí tohoto jednoho velkého indiánského kmene.

Návštěvníci festivalu si už zvykli, že pořadatelé dopředu zveřejňují jen jména účinkujících, nikoliv časový harmonogram, kdy budou vystupovat. Právě proto, aby se zachoval jedinečný duch festivalu, kam se přijíždí kvůli setkání lidí a ne primárně kvůli hudebním hvězdám.

Foto: Anna Vedralová

Výjimku činí organizátoři pouze v případě prvního dne, čtvrtka, kdy návštěvníky čeká v šest hodin mimořádná ekumenická bohoslužba, která nemá v naší zemi obdoby.

Poprvé při ní totiž dojde k propojení křesťanských pastorů z katolické, evangelické a husitské církve s hnutím Hare Krišna, vyznávajícím východní náboženství a védskou kulturu. Celá liturgie bude tomuto specifickému propojení přizpůsobená. Za katolickou církev bude přítomen a celou bohoslužbu povede známý undergroundový kněz Ladislav Heryán, který sloužil mši i při pohřbu gurua undergroundu Ivana Martina Jirouse.

Foto: Vilem Fischl

"Termín "ekumenická bohoslužba" je v tomto případě nepřesný, a rovněž "bohoslužba" někomu může znít příliš úzce, proto snad bude lépe hovořit o "modlitebním setkání". Jan Pavel II. se v Assisi rovněž modlíval za mír s představiteli světových náboženství, a v roce 2011 na něj navázal i Beneditkt XVI., i když si za to od některých křesťanů vysloužili kritiku. Modlit se za mír a lásku je právě dnes, s očima upřenýma například na Ukrajinu, Írák a Sýrii víc než aktuální," vysvětlil na své facebookové stránce Heryán.

DJ Frodo u Magora

Brány areálu se otevřou ve čtyři hodiny odpoledne a po společné bohoslužbě za čtyři dny míru a přátelství se vzdáním díků a svatým přijímáním se rozjede hudební program, který na hlavním pódiu obstarají punkoví klasici Visací zámek a Michal Prokop s Framus Five. Před desátou hodinou celý festival nejprve při kmenovém obřadu pozdraví a pak i slavnostně zahájí americký herec Elijah Wood, známý z trilogie Pán prstenů.

Podívejte se na ukázku djského setu Elijaha Wooda aka Wooden Wisdom.
Podívejte se na ukázku djského setu Elijaha Wooda aka Wooden Wisdom.

Frodo Pytlík se poté odebere do Undergroundového stanu Ivana M. Jirouse, kde bude míchat společně s parťákem Zachem Cowiem své oblíbené desky jako DJ v rámci projektu Wooden Wisdom & DJ Fitz.

Očekávaná hobití taneční seance nás posune i k prvním dvěma zahraničním jménům, jež se zde v den zahájení festivalu objeví.

Elegantní belgická trojice v sáčkách Triggerfinger nabídne směs rocku, blues a taneční hudby, na niž pak navážou temperamentní španělští hippies Crystal Fighers, kteří se usídlili v Londýně. Červenou trutnovskou půdu rozvíří svou ukázkou tradičního baskického folklóru, naroubovaného na rytmy současné elektroniky i ostrých kytar.

Temní metalisti, balkánská dechovka i punková básnířka

Tím ale výčet účinkujících ze zahraničí, jež v následných třech dnech podhorský kmen postraší, roztančí nebo přiměje naslouchat jejím básnickým textům, zdaleka nekončí. Do značně temných metalových hlubin se návštěvníci vydají s německou trashmetalovou legendou Kreator i jejich britskými blackmetalovými následníky Cradle of Filth.

Z Británie dorazí rovněž DJ Scratchy, ze Španělska pak revolucionářská ska úderka Ska-P. Pouštní blues, spojené s texty o bolestech a strastech Tuaregů, životu v exilu a polokočovném životě předvede jedna z legend world music, malijská skupina Tinariwen. Balkánskou dechovku zastoupí jedni z nejlepších představitelů tohoto žánru, otec Boban a syn Marko Markovičovi, jež budete znát ze soundtracků ke Kusturicovým filmům.

Etno-elektronická N.O.H.A. se pod hory vrací po dvou letech s novou americkou zpěvačkou Kaiou Brown, která skupině dodává nový hudební i vizuální projev. Skupina se mezi tuzemskými posluchači těší velké oblibě díky svému stylově otevřenému prolnutí drum&bassu, world music a dub stepu, jež vyvolává nakažlivou pozitivní energii.

A úlohu největší hvězdy festivalu hravě obstará punková kmotra a básnířka Patti Smith, která měla přijet už loni.

To by bylo ale jen v akustickém duu, takže její návštěva byla odložena o rok. V sobotu (16. srpna) svůj šamanský projev předvede v plné síle a s kapelou za zády.

Po Iggy Popovi s kapelou The Stooges před třemi lety si tak festival může odškrtnout další čárku v mapování newyorské rockové scény sedmdesátých let.

Divadlo Semafor i swing meziválečných let

Po osmiletém přemlouvání na festival dorazí i domácí host z nejvzácnějších, zpěvák, textař a divadelník Jiří Suchý, jehož jméno je neodmyslitelně spjato s Divadlem Semafor. Právě zde začínala i zpěvačka Eva Pilarová, trutnovskými nazývaná Královna, která si s Jiřím Suchým vystřihne několik duetů z nejslavnější éry tohoto divadla v šedesátých letech a přidá i písně ze svého sólového repertoáru.

Foto: ČTK

Podobně noblesní záležitostí by se měly stát i vystoupení Petra Spáleného s Apollobeatem, Jaroslava Uhlíře s kapelou, který ví, že „není nutno, aby bylo přímo veselo, hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo“ a Ondřeje Havelky se swingovými Melody Makers, kteří se do Trutnova vrací po dvou letech.

Zastoupení domácí scény bude vůbec reprezentativní a na své si přijdou příznivci snad všech žánrů. David Koller se představí sólově i s Jasnou pákou. Marsyas v sestavě se Zuzanou Michnovou, Oskarem Petrem a Jiřím Charyparem okouzlí svým folkrockovým Zmrzlinářem. Monkey Business, MIG 21 nebo Mňága a Žďorp nabídnou svůj klasický set, přitažlivý právě pro početné festivalové publikum.

Pestrá žánrová všehochuť

Undergroundové legendy Plastic People of the Universe, DG 307 a Garage Tonyho Ducháčka se tu budou střídat s folkáči či písničkáři Petrem Lutkou, Pavlem Dobešem, Vlastou Třešňákem, Dášou Vokatou, Sváťou Karáskem, Oldřichem Janotou nebo pornofolkovým Závišem. Kreslíř Mirek Kemel s kapelou nabídne svou ukázku akordeon folku.

Metaloví X-Core, Boron, Debustrol a Locomotive, s punkovými Rybičkami 48, Totálním nasazením a SPS a ska kapelami Polemic a Sto zvířat budou vlévat divákům, zemdleným čtyřdenním maratónem, potřebnou energii do žil.

Foto: Anna Vedralová

Zrní, Bratři Orffové, Please the Trees nebo Kazety pak připomenou, že alternativní scéna, oceňovaná hudebními publicisty při různých výročních cenách, je tu trochu nepochopitelně opomíjenou Popelkou a že by nebylo od věci na tomto stavu něco změnit.

Moderování se opět s grácií a vtipem zhostí Lenka Vychodilová, Zdeněk Suchý, František „Čuňas“ Stárek, Radomil Uhlíř, Ester Kočičková, Branislav Jobus a Břetislav Rychlík.

Začíná se ve čtvrtek odpoledne a končí se v pondělí nad ránem. Tak neváhejte, oprašte své tee-pee a vyražte za pestrým hudebním programem i možností sdílet atmosféru setkání, o němž pak budete barvitě a s nostalgií v oku vyprávět za dlouhých podzimních a zimních večerů u táborových ohňů.

Trutnoff Open Air Festival. 14. - 17. 8. 2014, Na bojišti, Trutnov. Vstupné: 1100 (na dobírku), 1200 (předprodej), 1300 (na místě) korun. www.festivaltrutnov.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy