Iggy Pop vydá jazzové album. K poctě Houellebecqa

Pavel Turek, tur
4. 3. 2009 7:05
Písně doprovodí dokument o francouzském spisovateli

Paříž - Namísto pódiových excesů začíná být Iggy Pop známý několika přehmaty v rámci kormidlování své pozdní kariéry. Britská média si jej nyní dobírají za účast v reklamě pro společnost Swiftcover.com, kde propaguje havarijní pojištění. Výhrady pramení především z toho, že firma sama hudebníky nepojišťuje - protože jejich životní styl je příliš riskantní.

Do této nálady přichází zpráva, že Iggy nahrává sedm nových jazzových písní. Doprovodí dokument Last Words, který zobrazuje proces a úskalí, s jakými nejoblíbenější francouzský spisovatel posledních let, Michel Houellebecq, převáděl svůj román Možnost ostrova na filmový scénář.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Houellebecq píše rovnice, které se dají zpívat
Ustavující kytarista Stooges Ron Asheton zemřel
Stooges: Touha zkusit to znovu a stejně šíleně

V traileru k albu s názvem Preliminaires posedává Iggy Pop u bazénu a sáhodlouze vysvětluje, proč se do projektu pustil: „V jednu chvíli jsem měl až po krk idiotskejch tvrďáků s kytarama, který produkujou sračkovitou hudbu. Začal jsem poslouchat hodně neworleanského jazzu, raného Louise Armstronga a jazz typu Jelly Roll Mortona. A stejně jsem vždycky měl rád klidné balady."

Iggy popisuje, že Preliminaires jsou hudba, která mu zněla v hlavě, když opakovaně četl Houellebecqovu knihu. Jednu z písní dokonce nazpívá ve francouzštině, bude se jmenovat Les Feuilles Mortes.

The Stooges
The Stooges | Foto: Aktuálně.cz

Vrcholem videa je okamžik, kdy Iggy Pop rozebírá různé aspekty Houellebecqova post-apokalyptického románu a hovoří o jeho emocionálním jádru. Tím má být úmrtí bílého psa Foxe, který patřil hlavnímu hrdinovi Danielovi25. 

V ten okamžik vyprávění Iggy zvedne do záběru kamery svého bišonka Luckyho a uvede, že to si Fox identifikoval právě s Lucky a výsledkem byla nejsmutnější skladba na albu, King of Dogs, která také celý trailer uzavírá.

King of Dogs s jazzovou instrumentaci a pohřebními žesti stylově v mnohém připomíná někdejší Iggyho spolupráci s Goranem Bregovičem, která skončila na soundtracku Arizona Dream Emira Kusturici.     

Hudební server Pitchfork, který informaci přinesl, upozorňuje, že data, kdy by album mělo vyjít, se rozcházejí. Ve videu zazní jak konec dubna, tak polovina května.

Co o hudbě soudí sám Houellebecq, není známo. Nicméně se dá čekat, že spisovatel, který svou nesnášenlivost dělí spravedlivě mezi romány, média i moderní společnost, bude s výsledkem spokojen, protože sám je dlouholetým fanouškem Stooges.

 

Právě se děje

Další zprávy