Iggy Pop přikazuje: I ty si koupíš v krámu vinyl!

Karel Veselý
21. 4. 2012 5:57
Record store day nabízí limitované edice i v Čechách
Foto: Profimedia.cz

Praha - V sobotu se už popáté po celém světě otevřou stovky hudebních obchodů při Dni hudebních obchodů (Record store day). Akce na podporu fyzického prodeje hudby v nezávislých kamenných obchodech nabídne koncerty nebo sběratelské edice vinylů, které se budou prodávat právě jen jediný den. Připojí se k ní i dva obchody v České republice.

Po loňském angažmá Ozzyho Osbourna drží letos nad projektem záštitu Iggy Pop, který 21. dubna oslaví také své čtyřiašedesáté narozeniny. „Při práci v obchodu s deskami jsem získal svoje jméno, svoje hudební vzdělání i svoji osobnost," prohlásil rocker při své inauguraci.

Den hudebních obchodů má upozornit na těžkou situaci malých kamenných obchodů s hudebními nosiči, které se v éře digitálních formátů stávají ohroženým druhem. Akci podporují také stovky muzikantů, kteří na tento den připravují speciální edice svých nahrávek. Letos jsou mezi nimi například Metallica, Coldplay, Black Keys nebo Arcade Fire.

Lydon alias Rotten
Lydon alias Rotten | Foto: Petr Protivánek

Volá Londýn i Anarchie v UK

Mezi nejžádanější vinyly bude letos určitě patřit reedice slavného singlu Anarchy In the UK od Sex Pistols, které se lisuje jen 3500 kusů. Jejich generační souputníky The Clash připomene sedmipalcový vinyl s hitem London Calling. Svůj singl Starman pro sběratele znovu vydá David Bowie, Metallica nabídne dvanáctipalcový stříbrný vinyl s čtyřskladbovým EPčkem Beyond Magnetic a bluesrockoví revivalisté Black Keys vydají novou limitovanou verzi své poslední desky El Camino. Coldplay pro Den obchodů připravili singl s živými verzemi skladeb Up with the Birds / U.F.O z desky Mylo Xyloto.

Některé kapely na třetí sobotu v dubnu (kdy se akce tradičně koná) naplánovali premiéru svých nových nahrávek. V den hudebních obchodů se začne prodávat nový singl postpunkových klasiků Public Image Ltd. a nebo čerstvý materiál Hot Chip. Fanoušci si budou moci poprvé koupit také fyzickou verzi nového singlu R U Mine? britských rockerů Arctic Monkeys.

Americké legendy psychedelického rocku Flaming Lips, kteří v létě dorazí na Colours of Ostrava, nahráli u příležitosti Record Store Day celé nové album nazvané The Flaming Lips And Heavy Fwends. Obsahuje jejich kolaborace s hudebníky jako jsou Nick Cave, Bon Iver nebo Chris Martin z Coldplay. Seznam exkluzivních počinů čítá přes 350 položek a další muzikanti podpoří záchrannou akci přímo v obchodech, ať už improvizovanými koncerty nebo podepisováním desek.

Vinylová horečka i v Čechách

Některé z limitovaných edic dorazí i k nám. Martin Mikuláš z Phono.cz slibuje, že v sobotu budou v jeho obchodě k dostání LPčka nebo singly od Captaina Beefhearta, Sigur Rós, Norah Jones, Kate Bush nebo Davida Bowieho. Poprvé v seznamu „aktivistů" figuruje i obchod Happyfeet. „K Record Store Day jsem se přihlásila na doporučení přátel - zákazníků i Djů," říká majitelka Magdalena Zemanová a dodává: „Limitované edice vydané přímo pro RSD tu nebudou, rozhodně se tu najdou pirátské kopie Pink Floyd, japonský press kapely Grand Funk, a další překvapení."

Tradice dne věnovaného obchodům s hudebními nosiči začala v roce 2007. Majitelé několika malých nezávislých krámů se tehdy inspirovali nápadem Chrise Browna, prodavače z obchůdku Bull Moose, a na třetí sobotu v dubnu vyhlásili Record Store Day, který má „oslavovat unikátní kulturu, jejíž součástí je přes sedm stovek nezávislých obchodů v USA a stovky podobných po celém světě".

Foto: Aktuálně.cz

První ročník oficiálně zahájil 17. dubna 2008 koncert skupiny Metallica v sanfranciském obchodě Rastputin Music. V dalších letech se přidaly stovky muzikantů, kterým není lhostejný osud hudebních krámků. Každým rokem význam akce roste a připojuje se jich čím dál více a letos počty vinylových limitech znovu překročily loňská čísla.

Vinyly obyčejně vychází v omezených nákladech, a sběratelé si tak musí v sobotu přivstat. Například na comebackový singl Blur se skladbou Fool's Day se před dvěma lety stály před londýnským obchodem fronty už od pěti ráno.

Romantika jako byznys

Kamenné obchody s hudebními nosiči jsou jednou z obětí současné krize hudebního průmyslu a také digitalizace hudby. Podle čísel organizace Institute of Music Retail skončilo mezi léty 2003 - 2008 v USA přes tři tisíce obchodů zaměřených na hudbu. Svoje pobočky ale zavírají i velké řetězce jako Tower Records nebo HMV.

Jistou naději strádajícímu byznysu dávají právě vinylové desky, o něž zájem v posledních letech konstantně stoupá. Statistikové hudebního průmyslu například na začátku roku ohlásili, že v USA se prodaly bezmála čtyři miliony vinylů, což je o skoro čtyřicet procent více než v minulém roce. Čísla jsou navíc pravděpodobně ještě o něco vyšší, protože obchody, v nichž se desky prodávají jsou obvykle mimo rozlišovací schopnost společnosti Soundscan shromažďující statistická data průmyslu. Nejžádanějším vinylem v USA byl vloni už třetí rok po sobě Abbey Road od Beatles, další příčky obsadilo Helplesness Blues od Fleet Foxes a eponymní album Bon Iver.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Přestože je to také způsob, jak ozdravit gramofonový průmysl, spíš než o ochranu před internetovými piráty se primárně jedná o trend, jímž můžou věrní fanoušci demonstrovat svůj vztah k danému interpretovi a k fungování nezávislé scény. Nicméně vinylová tendence v posledních letech čím dál tím víc proniká do mainstreamu. Letos mezi „limitkami" najdete třeba singl Lany Del Rey, Coldplay nebo Florence And The Machine. I velké nahrávací firmy, jejichž doménou jsou poslední dvě dekády kompakty, jdou vstříc romantickému vinylovému hnutí. Česká pobočka společnosti Sony například vloni vydala na tomto nosiči poslední desky J.A.R. a Tomáše Kluse.

 

Právě se děje

Další zprávy