I metro může být příjemné. Se sítí zvuků od Jamese Murphyho

Kultura Kultura
26. 2. 2014 12:51
Soundtrack pro metro? Bývalý lídr kapely LCD Soundsystem připravuje zvukový design pro podzemní dráhu v New Yorku. V Praze zatím "hraje" na zkoušku Můstek.
James Murphy, bývalý frontman kapely LCD Soundsystem.
James Murphy, bývalý frontman kapely LCD Soundsystem. | Foto: Aktuálně.cz

Praha, New York - Metro jako nevlídné prostředí plné zachmuřených lidí? Běžný obraz. V Praze i jinde. Producentské eso a bývalý lídr LCD Soundsystem James Murphy proto přichází s revolučně troufalým nápadem: chce vytvořit soundtrack pro newyorské metro.

„Metro zní docela brutálně. Proč mu prostě neudělat hezký zvuk?“ kritizuje umělec disonanci zvuků v podzemní dráze. V úmyslu má zkomponovat jakousi zvukovou síť unikátních motivů pro každou stanici, které na sebe budou přirozeně navazovat.

Love Is Lost (Hello Steve Reich Mix by James Murphy for the DFA)
Love Is Lost (Hello Steve Reich Mix by James Murphy for the DFA)

„Navrhuju udělat sérii tří až pěti notových sekvencí, všechny jedinečné, pro každou stanici zvlášť. Tyhle sekvence budou součástí protínajících se větších hudebních celků a budou hrát při průjezdech mezi stanicemi a překřižovat jedna druhou, řekněme dráhy 4, 5, a 6 (jedno hudební dílo) se budou potkávat s dráhami L, N, R, Q a W (další celek) na Union Square.“

S ideou nepřichází Murphy samozřejmě náhodou. Newyorská dopravní společnost Metropolitan Transportation Authority totiž chystá změnu turniketových technologií. Nadšení s návrhem, že by se prostory měla rozeznít Murphyho hudební symfonie, však vedení korporace zatím nesdílí – muzikant prý není prvním nadšencem a zvuková synchronizace 3289 turniketů by stála příliš času a peněz. Navíc současná pípání jsou prý zjevně šita na míru slepcům pro snazší orientaci.

LCD Soundsystem - "All My Friends" Live
LCD Soundsystem - "All My Friends" Live | Video: Youtube

Pokud by ale multiinstrumentalistu někdo podezříval, že smělý plán je jen okamžitým hnutím mysli, hodně se mýlí. Revoluční myšlenku na „lepší život v metru“ nosí Murphy v hlavě už patnáct let. S uplatněním hudebního doprovodu počítá na Manhattanu, v Brooklynu, Queensu a Bronxu a realizace svých úmyslů hodlá dosáhnout pomocí online petice na nově vytvořené webové stránce.

O zlepšení atmosféry v podpovrchových trasách městské hromadné dopravy se od loňského října nesměle pokouší rovněž Praha. Cestujícím na přestupní stanici Můstek pouští instrumentální hudbu v době provozu metra. Projekt se zatím nachází v půlroční zkušební době. Pokud se osvědčí, bude se uvažovat o případném rozšíření do dalších vestibulů a stylovém rozčlenění. Primátor Hudeček navrhuje koncept multižánrovosti s charakteristickým zvukem pro jednotlivé stanice.

 

Právě se děje

Další zprávy