Ztratil jsem nejlepšího přítele. Díky za inspiraci. Rockové hvězdy se loučí s Lemmym Kilmisterem

ČTK, Kultura
29. 12. 2015 15:31
Frontman legendární britské heavymetalové skupiny Motörhead Lemmy Kilmister zemřel na rakovinu. "Lemmy zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou," uvedla kapela na svém facebookovém účtu. Dodala, že Kilmister se o nemoci dozvěděl teprve v sobotu. Zpráva o jeho smrti vyvolala smutek jeho fanoušků z celého světa. Hold mu vzdávají i kolegové z hudební branže. "Byl pro nás inspirací. Navždy mu za to zůstaneme vděční," uvedli členové kapely Metallica.
Ian Fraser Kilmister
Ian Fraser Kilmister | Foto: Profimedia.cz

Londýn / Los Angeles - Ve věku 70 let zemřel na rakovinu frontman legendární britské heavymetalové skupiny Motörhead Ian Fraser Kilmister, přezdívaný Lemmy Kilmister. Informovala o tom skupina, která na své plánované turné zařadila na únor i Prahu.

Ian Fraser Kilmister zemřel ve svém domě v Los Angeles. Pouhé dva dny poté, co mu byla diagnostikována rakovina. "Lemmy zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou. Smutek a šok, který prožíváme, nelze vyjádřit slovy. Oslavujte život, stejně jako ho oslavoval tento úžasný člověk, “ uvedla kapela na svém facebookovém profilu.

Švédský bubeník Mikkey Dee řekl deníku Expressen, že Lemmy byl v poslední době po každém koncertu ohromně unavený. "Motörhead skončil, to je jasné. Lemmy představoval Motörhead. Nebudeme dělat turné či jiná vystoupení. Už nebudou alba. Ale značka přežívá a Lemmy stále žije v srdci každého," dodal.

Zpráva o smrti  Kilmistera vyvolala smutek nejenom jeho fanoušků z celého světa, ale i kolegů rockerů. "Ztratil jsem jednoho z nejlepších přátel," prohlásil například Ozzy Osbourne.

Hold Kilmisterovi vzdali i členové kapely Metallica. „Lemmy byl jedním z hlavních důvodů, proč naše kapela existuje. Byl pro nás inspirací. Navždy mu za to zůstaneme vděční,“ uvedli na Twitteru.

Na Twitteru se s frontmanem Motörhead rozloučil i zakladatel heavy metalové kapely Mötley Crüe Nikki Sixx. "Budeš mi chybět ty i naše rozhovory. Byl jsi pro mě vždy pilířem důstojnosti," uvedl Sixx na Twitteru.

Na oficiálním facebookovém profilu se s legendou heavy metalu rozloučily i tisíce fanoušků z celého světa. "Byl jsi nejlepší. Poslouchal jsem tě od svých deseti let. Miluji tě, Lemmy, a nikdy na tebe nezapomenu," napsal Yannick Richarté z Francie.

Baskytarista, zpěvák a skladatel Kilmister založil skupinu Motörhead v roce 1975. Letos v červenci skupina vystoupila na festivalu Rock for People Europe v Plzni. Další koncert v Česku plánovala v rámci celoevropského turné na 18. února 2016 v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy