Hvězdy vyzpívaly a vytelefonovaly pro Haiti 57 milionů

Kultura Kultura, Red Kul
24. 1. 2010 11:01
Společně to napravíme, rappoval Jay-Z a Bonem
Foto: Aktuálně.cz

New York, Londýn - Na 130 celebrit ze světa filmu, hudby, sportu i politiky se zúčastnilo v noci na sobotu charitativní akce Naděje pro Haiti. Za jejich pomoci se na největším telethonu (spojení slov television a marathon) v historii vybrala i rekordní suma, 57 milionů dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Přenos začal v USA v pátek ve 20 hodin místního času (v sobotu ve dvě ráno SEČ). V  Americe ho bez reklam vysílaly ABC, CBS, NBC, CNN, FOX, HBO nebo National Geographic; ve zbytku světa včetně Česka signál šířila MTV, která byla spolu s Clooneym spolupořadatelem akce.

Koncert byl streamován i na největších internetových portálech. Během přenosu viděli diváci jednotné mezinárodní telefonní číslo a adresu na internetové stránky projektu www.hopeforhatinow.org. V programu se střídaly vstupy z New Yorku, Los Angeles, Londýna i samotného Haiti.

V New Yorku se připojil rodilý Haiťan Wyclef Jean, Sting, Bruce Springsteen, Jennifer Hudson či Shakira. Z Los Angeles - kde dárcovské gala moderoval Clooney - zpívali Justin Timberlake, Christina Aguilera či Alicia Keys, Dave Matthews, Stevie Wonder nebo Sheryl Crow.

Čtěte také:
Svět bude hrát pro Haiti pod taktovkou George Clooneyho

V britské metropoli vystoupili Coldplay, jejich zpěvák Chris Martin také doprovázel na piano Beyonce při hitu Halo. Očekávané bylo společné vystoupení, na němž Rihanna, Jay-Z a členové U2 Bono a The Edge společně zazpívali novou píseň Stranded (Haiti mon Amour). Jay-Z v textu rappuje: "When the sky falls, and the earth quakes, we gon' put this back together, we won't break."

"My v Karibiku se považujeme za jednu velkou rodinu, jednu zemi," prohlásila Rihanna, která pochází z Barbadosu.

Zpoza oceánu se zúčastnily se i herecké hvězdy: Meryl Streepová, Nicole Kidmanová, Brad Pitt, Clint Eastwood, Tom Hanks, Julia Robertsová, Matt Damon nebo Morgan Freeman, Cameron Diaz, Denzel Washington, Will Smith, Robert Pattinson, Jack Nicholson, Tim Robbins nebo  Ben Stiller. Někteří nich si v přímém přenosu tradičně telefonovali s dárci. Akci podpořil i bývalý americký prezident Bill Clinton.

Podle komentářů na BBC měla akce přinést naději na obnovu, ale tváří v tvář velkosti škod a počtu mrtvých měla až nezvykle melancholickou atmosféru, ve které často nechyběly slzy. 

Foto: Kultura

"Haiti je tragédií, která překonává hranice. Haitský lid potřebuje naši pomoc. Potřebují vědět, že nejsou sami," prohlásil Clooney na úvod dvouhodinového pořadu. Herec oznámil, že na pomoc věnuje ze svého majetku milion dolarů, jeho kolega Leonardo DiCaprio slíbil totéž.

Mezi vystoupeními byly promítány záběry z karibského ostrova, který zničilo 12. ledna silné zemětřesení. Výtěžek charitativní akce chtějí pořadatelé odeslat na konta sedmi organizací: nadace Wyclefa Jeana Yele, dále UNICEF, Oxfam, Červený kříž, The Clinton Bush Haiti fund, Parthers in Health a Světový potravinový program OSN.

Charitativní akce mají pokračovat. Rod Stewart, Leona Lewis, JLS and Michael Buble nahrají charitativní singl: pod vedením šéfa X-Factoru Simona Cowella, kterého o to prý požádal sám britský premiér, přezpívají baladu REM Everybody Hurts. Menší akce chystají i nezávislí hudebníci jako Radiohead. 

 

Právě se děje

Další zprávy