Hvězdná sopranistka Raffaella Milanesi vystoupí v Praze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 12. 2013 14:23
Pěvkyně se představí s českým souborem Collegium 1704.
Raffaela Milanesi.
Raffaela Milanesi.

Praha - Uznávaná interpretka staré hudby Raffaella Milanesi 18. února příštího roku vystoupí v pražském Rudolfinu. Italská pěvkyně se v doprovodu barokního orchestru Collegium 1704 představí v rámci cyklu Hvězdy barokní opery.

Program s názvem Mezi snem a realitou nabídne hudbu vycházející z neapolské tradice bel canta a zahrnující svět operní hudby od poloviny 18. století až do první třetiny 19. století. Italská operní hudba se svým enormním vlivem na celoevropskou hudbu bude reprezentována ukázkami z děl Traetty, Donizettiho, Belliniho nebo Rossiniho.

Milanesi se pražskému publiku poprvé představila během svého debutu na Pražském jaru v roce 2011 právě s Collegiem 1704. V následujících letech společně koncertovali na festivalech v Brugách, Halle, Kolíně nad Rýnem či v Holešově. Letos ztvárnila roli Megacia v novodobé premiéře opery l'Olimpiade Josefa Myslivečka, opět v doprovodu souboru Collegium 1704, na jevišti Stavovského divadla v Praze a v operních domech v Caen, Dijonu a Lucemburku.

Rodačka z Říma je od svého debutu v roce 1997 vyhledávanou interpretkou Mozartových rolí (Donna Anna, Susanna, Cherubino, Aminta), Händelových kantát i oratorií a s velkou oblibou zpívá díla českého skladatele Jana Dismaze Zelenky. Její operní kreace sahají od Monteverdiho přes Traettu, Händela, Haydna k Donizettimu a Pucinimu.

Podle odborníků vyniká především svou sugestivní interpretací založenou na dokonalém proniknutí do psychologie jednotlivých postav, jež vykresluje v nejjemnějších odstínech svého barevného hlasu. Pravidelně vystupuje ve vyhlášených operních domech a na řadě prestižních festivalů.

Cyklus Hvězdy barokní opery v sezóně 2013 až 2014 zahrnuje celkem šest mimořádných koncertů, v příštím roce jsou na programu vystoupení sopranistky Milanesi (18. února), mezzosopranistky Vivici Genaux (18. března) a Velikonoční koncert, na němž 15. dubna zazní Bachovy Matoušovy pašije.

Soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 byly založeny cembalistou a dirigentem Václavem Luksem v roce 2005, od roku 2007 jsou pravidelnými hosty festivalů v zahraničí. O rok později vznikl jejich koncertní cyklus Hudební most Praha-Drážďany navazujícímu na bohaté kulturní tradice obou měst. S Händelovým Rinaldem slavilo Collegium 1704 úspěchy v Národním divadle v Praze a v operních domech ve Versailles, Caen, Rennes a Lucemburku. Rok 2013 byl zasvěcen Josefu Myslivečkovi, jehož operu l´Olimpiade soubor představil v Praze, Caen, Dijonu a Lucemburku.

Letos v září vydali Collegium 1704 Mši h moll Johanna Sebastiana Bacha nahranou na historické nástroje.

 

Právě se děje

Další zprávy