Hurník mladší napsal nový muzikál

ČTK
10. 3. 2006 20:00
Praha - Hudební fetival Pražské jaro uvede 1. června premiéru nového muzikálu The Angels skladatele Lukáše Hurníka, který má být jakousi mezižánrovou hříčkou
Skladatel Lukáš Hurník
Skladatel Lukáš Hurník | Foto: http://www.hurnik.cz/

Projekt společně připravuje Dětská opera Praha a Národní divadlo, které chce dílo hrát na své provizorní scéně v takzvané Boudě, každoročně krátkodobě postavené na piazzetě u historické budovy.

Muzikál je příběhem mladého rebelujícího anděla, který propadne moderní hudbě a založí rockovou kapelu. V nebi se v Hurníkově pojetí jinak hraje klasika, zato peklem otřásá elektronika a hip-hop.

"Po formální stránce je to jasná opera, harmonicky a melodicky však spíš muzikál," přibližuje své dílo Hurník. Zaslechnout bude během představení možné rap a funky i citáty z Dvořáka a Wagnera; hrát bude symfonický orchestr i baskytara a saxofony a k tomu "elektronika v prostorovém surround zvuku". Libreto k muzikálu napsal Petr Čenský, který psal libreto k The Angels podle Hurníka tři roky,  skladatel se dílem zaobíral dva roky. Partitura má několik set stran. "Je to moje životní dílo," prohlásil Hurník.

Skladatel Lukáš Hurník, osmatřicetiletý syn Ilji Hurníka, je šéfredaktorem stanice Vltava Českého rozhlasu. Působí jako hudební popularizátor a moderátor, je sbormistrem a spoluautorem učebnic hudební výchovy.

 

Právě se děje

Další zprávy