Hudebnímu průmyslu prospívá mrtvá Whitney Houston

Karel Veselý
28. 3. 2012 16:11
Madonna se o číslo jedna v USA utká s Lionelem Richiem
Návrat na hudební scénu  V roce 2010 se Whitney během svého dlouho plánovaného turné dočkala velkého zklamání. Během koncertu v Londýně ji publikum vypískalo. I přesto se jí na ale podařilo vydělat 600 miliónů korun. 
Návrat na hudební scénu V roce 2010 se Whitney během svého dlouho plánovaného turné dočkala velkého zklamání. Během koncertu v Londýně ji publikum vypískalo. I přesto se jí na ale podařilo vydělat 600 miliónů korun.  | Foto: Profimedia.cz

Praha - Zájem o nahrávky Whitney Houston, kterou našli 11. února mrtvou v hotelu v Beverly Hills, výrazně vylepšil fazónu statistikám hudebního průmyslu za první čtvrtletí roku 2012. Za měsíc a půl od její smrti zmizely z pultů dva miliony nahrávek a v USA zpěvačka výrazně přispěla k šestiprocentnímu nárůstu celkových prodejů.

Mezi úspěšné příběhy začátku nového roku patří i triumf britského boybandu One Direction, který jako první ostrovní interpret debutoval na čele amerického albového žebříčku.

Whitney zastínila Adele

Whitney Houston se na konci února stala první ženskou interpretkou, která dostala do první desítky nejprodávanějších alb v USA hned tři nahrávky. Největší zájem byl o kompilaci Whitney: the Greatest Hits, která už hlásí půl milionové posmrtné prodeje, následuje soundtrack k filmu Osobní strážce a její debut Whitney.

V americké Top 20 se dodnes drží všechny její studiové desky. Ikonická coververze písně Dolly Parton I Will Always Love You z Osobního strážce vyskočila na číslo jedna v digitálním obchodě iTunes několik minut poté, co byla zveřejněna zpráva o úmrtí Whitney; zpěvačka se díky vysokým prodejům vrátila po dvaceti letech i do hlavního singlového žebříčku a v konkurenci současných hitů vyšplhala až na číslo tři.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Začíná se už mluvit i o novém albu, které by posbíralo raritní materiál a nevydané koncertní nahrávky, dá se ale předpokládat, že případná novinka bude mířit až na vánoční trh.

Whitney Houston zastínila úspěchy britské zpěvačky Adele, která den po její smrti uzmula v Los Angeles šest cen Grammy. V americkém žebříčku vládla od poloviny ledna až do poloviny března. Celkově si rok staré album 21 připsalo už dvacet jedna vítězství, což se zatím žádné nahrávce ženské interpretky v šestapadesátileté historii žebříčků společnosti Billboard nepovedlo.

Britskou náctiletou senzaci Adele sesadil z vrcholu až veterán Bruce Springsteen s deskou Wrecking Ball, desátým žebříčkovým vítězstvím v jeho kariéře. A minulý týden se na jeho číslo jedna trochu překvapivě stěhovali jiní Britové - klučičí kvintet One Direction s albem Up All Night.

Raketový start teenagerů

Vokální skupina, která vznikla v televizní soutěži X-Factor a následně její sedmou řadu i vyhrála, prodala v USA solidních 176 tisíc kusů debutové desky a hlavně se stala prvním britským interpretem, který za oceánem odstartoval kariéru rovnou z vrcholu žebříčku. Nepodařilo se to ani Beatles, ani Spice Girls, které se svojí první deskou Spice začali v roce 1997 na čísle šest a na jedničku se dostaly až po dalších třinácti týdnech.

One Direction přitom doma v Británii dosáhli s albem jen na číslo dva, byť se deska nakonec stala nejúspěšnějším debutem loňského roku. Na únorových Brit Awards vyfoukli Adele cenu za nejlepší singl, za který fanoušci na internetu zvolili jejich hit What Makes You Beautiful. Právě jejich debutový singl stojí za ohromným úspěchem v zámoří. Skladba, pod níž jsou podepsaní specialisté na teenagerský pop - švédští hitmakeři Yacoub & Falk a Američan Savan Kotecha, už v USA dorazila do první dvacítky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Stejně jako ostatní hvězdy z televizních soutěží, mají i One Direction za sebou společnost SYCO Simona Cowella, na níž vydávají i další britské hvězdy Susan Boyle nebo Leona Lewis. Když se skladba What Makes You Beautiful chytla v amerických žebříčcích, One Direction odletěli do zámoří na krátké koncertní turné a v polovině března se objevili i v ranním pořadu stanice NBC Today.

Na rozdíl od většiny svých kolegů nevsadil kvintet s věkovým průměrem devatenáct let jen na coververze a mezi autory písní z jejich debutu najdete i americkou zpěvačku Kelly Clarkson nebo spolupracovníka Lady Gaga - producenta RedOne. A přes pochopitelné výhrady k celkové "umělohmotnosti" jejich kariéry, jim i hudební kritika přiznává jisté kouzlo. „Deska působí kouzelně naivně," shrnuje recenzi USA Today a Entertainement Weekly předpovídá, že by One Direction „mohli být prvním velkým boybandem pro náctiletou generaci, pro níž jsou Backstreet Boys a *NSYNC oldies."

Brit Awards - Adele
Brit Awards - Adele | Foto: Reuters

S posledně jmenovanými jsou spojené poslední velké komerční úspěchy žánru teenagerského popu - jejich album No Strings Attached v roce 2000 prodalo během jediného týdne 2,4 milionu kusů a ustanovilo rekord, který už patrně nikdo nikdy nepřekoná. Výrazné boybandy z druhé poloviny poslední dekády jsou spojené s Disneyho televizní stanicí, která zrodila například skupinu Jonas Brothers, jež má na kontě dvě platinové desky. Poslední náctiletou megahvězdu Justina Biebera zrodil portál YouTube, kanadský idol se ale od počátku profiloval více směrem k r'n'b a hip hopu. Teprve s One Directions se možná vrací éra vokálních popových skupin pro náctileté publikum.

Madonna vs. Lionel Richie

Multiplatinová Adele vládne žebříčkům i doma v Británii, kde jí ale v průběžných statistikách za rok 2012 už šlapou na paty čerstvé objevy: americká hvězdička Lana Del Rey s Born To Die a nedávná vítězka Critic's Choice - zpěvačka Emeli Sande s albem Our Version Of Events.

V USA se zatím prodávají hlavně loňské hity (Adele, Drake, Lady Antebellum), ale po zimním spánku se už v dalších týdnech valí záplava novinek. Tento týden žebříček ovládl soundtrack k filmovému trháku Hunger Games, na který pod taktovkou producenta T-Bone Burnetta (Bratříčku, kde jsi) přispělo široké spektrum současných zámořských interpretů od Arcade Fire přes country hvězdu Taylor Swift až po rappera Kid Cudiho. Se 180 tisíci prodaných kusů pokořil soundtrack Adele, která je na dvojce i indie-rockovou skupinu The Shins startující s Port of Marrow na trojce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A pak už přijde čas Madonny, jejíž dvanácté studiové album MDNA vstoupilo v pondělí na trh impozantně a ovládlo prodejní žebříčky na iTunes hned v čtyřiceti zemích. Protože ale ani jeden ze singlů velkou díru do světa zatím neudělal, nebude to na domácím trhu v prvním týdnu patrně lepší než mírně nadprůměrných 200 - 250 tisíc kusů.

V boji o osmé číslo jedna v albovém žebříčku ji navíc vyvstal nečekaný konkurent - Lionel Richie a jeho novinka Tuskegee. Soulová hvězda, jež slavila největší úspěchy v osmdesátých letech, na albu nazpíval svoje největší hity se současnými country hvězdami jako jsou Blake Shelton či Jason Aldean. V první prodejní den dokonce Madonnu na iTunes porazil.

Žebříček pro digitální Jukeboxy

Statistikami Billboardu kromě muzikantů poslední dobou hýbou i internetové obchody, které v rámci propagace stlačují ceny. Digitální portál Google Play například distribuoval minulý měsíc několik desek včetně úspěšné hitové kompilace Now 41 v rámci reklamní kampaně za pouhých 25 centů. Podle pravidel platných od loňského listopadu ale Billboard nepočítá do svých žebříčků nahrávky levnější než 3,50 dolarů.

Ke změně pravidla je přinutila Lady Gaga, jejíž Born This Way se vloni na jaře prodávalo v rámci propagační akce společnosti Amazon za dolar, což poněkud zkreslilo impozantní milionový prodej desky v prvním týdnu.

Billboard minulý týden také zveřejnil nový žebříček On-Demand Streaming Chart, který zaznamenává přehrávání na digitálních "Jukeboxech" společností jako je třeba Spotify. Nový distribuční model, při němž uživatelé poslouchají hudbu přímo z internetu, je považovaný za budoucnost hudebního průmyslu a za první čtvrtletí roku 2012 si jen v USA takto přehráli uživatelé přes pět miliard písní.

Nový žebříček je revoluční také v tom, že nezaznamenává, co si lidé kupují, ale co skutečně poslouchají. Prvnímu vydání dominuje mladá skupina fun s hostující zpěvačkou Janelle Monáe a písní We Are Young, která aktuálně vládne i hlavnímu singlovému pořadí Hot 100. Na dvojce je i u nás dobře známý hit Somebody That I Used to Know od australského zpěváka Gotye, který ale narozdíl od uživatelů zatím americká rádia příliš nehrají (v žebříčku zaznamenávajícím rotace ve vysílání mu patří číslo 45.)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy