Hudebník Prince by oslavil šedesátiny. Warner Bros. mu vydají nové album, našli ho v archivech

AFP, AP
8. 6. 2018 10:11
Tradiční spirituál Mary Don't You Weep v Princově podání zazní také na konci nového filmu režiséra Spikea Leeho nazvaného BlacKkKlansman.
Prince by se včera dožil šedesáti let.
Prince by se včera dožil šedesáti let. | Foto: The Prince Estate, Allen Beaulieu

U příležitosti nedožitých šedesátin amerického hudebníka Prince včera studio Warner Bros. oznámilo, že mu vydá nové album.

Zpěvák, kytarista a hráč na mnoho dalších nástrojů zemřel předloni v dubnu poté, co se patrně nechtěně předávkoval opiáty. Po Princovi ale v trezorech zůstala spousta nevydané hudby. Není jasné, zda se ji někdy chystal uvést na trh.

Učinit to ovšem chce společnost Warner Bros., tedy vydavatelství, se kterým Prince v 90. letech minulého století veřejně válčil. Spory s ním hudebník urovnal teprve pár let před smrtí.

Tato firma 21. září na trh pošle album nazvané Piano and a Microphone 1983. Vyjde na CD, LP i digitální verze a obsahovat bude devět skladeb, které Prince natočil roku 1983 ve svém dnes už neexistujícím domácím studiu v Chanhassenu, čtvrti města Minneapolis.

Prince, který byl známější svou hrou na kytaru, podle agentury AFP písně nahrál sám, jen s klavírem. Právě takto vystupoval i na posledním turné před svou smrtí.

Deska, dohromady čítající 35 minut, má obsahovat klavírní verzi Princova velkého hitu Purple Rain, nikdy nevydané skladby jako Cold Coffee and Cocaine nebo coververze A Case of You od písničkářky Joni Mitchellové.

Na Princovy včerejší nedožité šedesátiny Warner Bros. publikovali první ze songů, Princovu verzi slavného afroamerického spirituálu Mary Don't You Weep, jejž dále natočili třeba Aretha Franklinová nebo Bruce Springsteen.

Píseň pochází z éry otroctví v USA, v 60. letech minulého století si ji osvojilo afroamerické hnutí za občanská práva. Vypráví o biblické Marii a její sestře Martě, které v Lukášově evangeliu navštíví Ježíš.

Prince však ze skladby udělal soudobé vztahové drama. "Marto, holka, děláš ty nejsladší omelety na světě," zpívá svým typickým falzetem na konci skladby.

Ta podle časopisu Rolling Stone v Princově podání zazní také na konci nového filmu režiséra Spikea Leeho nazvaného BlacKkKlansman.

Princovi příbuzní z hudebníkovy pozůstalosti začínají zveřejňovat čím dál víc skladeb. Vloni Warner Bros. znovu vydali Princovo slavné album z roku 1984 nazvané Purple Rain, tentokrát doplněné o jedenáct dosud neznámých nahrávek.

Letos v dubnu následovala Princova původní, lehčí verze hitu Nothing Compares 2 U, jejž napsal pro Sinead O'Connorovou. A příští rok se má na trhu objevit další album.

 

Právě se děje

Další zprávy