Hudebník Marian Friedl věnoval nové CD zemřelé kolegyni Šuranské

ČTK ČTK
30. 10. 2020 9:59
Hudebník Marian Friedl tento týden vydal nové album, nazvané 11 podob lásky. Nahrávka stylově rozkročená mezi folk, folklor, jazz a world music je věnovaná památce houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské, která přesně před rokem ve 41 letech podlehla rakovině. Na desce původně měla účinkovat.
Teaser z Friedlova alba 11 podob lásky. Foto: Jana Orálková | Video: Indies Scope

"Čím vážnější byl její stav, tím usilovněji jsem pracoval na přípravě nového alba, které jsme chtěli společně natočit v létě 2020. Moc jsem si přál, aby jí i tato vize pomohla překonat těžký úkol, před nímž stála. Bylo nám ale souzeno jinak," říká Friedl.

Nahrávku pokřtil v živém vysílání prostřednictvím YouTube. Obsahuje sedm lidových a devět autorských písní zakořeněných v tradiční hudbě Západních Karpat, jejichž spojnicí je láska.

Friedl, který na desce zpívá a hraje na klarinet, strunnou kobzu, malý cimbál, lidové píšťaly i salašnickou trúbu, spolupracoval se zpěvačkou Sabrinou Pasičnykovou, houslistkou a zpěvačkou Petrou Jelénkovou a jazzovým jádrem ansámblu Beránci a vlci. Přizval také hosty, celkem se na natáčení podílelo 30 muzikantů.

Marian Friedl je hudebník, etnomuzikolog, pedagog, publicista. Účinkoval na více než dvou desítkách CD. V roce 2014 nahrál například album NOCZ and Iva Bittová, v roce 2016 Divé husy s Jitkou Šuranskou a Martinem Krajíčkem a ve stejném roce také Mateřštinu s kontrabasistou Jiřím Slavíkem.

Svou vizi moravské world music vtělil do autorského projektu Beránci a vlci, jehož stejnojmenné album získalo ocenění Anděl 2017 v kategorii folk. V roce 2019 vydal sólovou desku s názvem Beskydská odysea a neofolklorní projekt Píseň Země.

 

Právě se děje

Další zprávy