Kapely ruší účast na festivalu v Trutnově. Vadí jim, že pořadatel pozval Miloše Jakeše

jaz
11. 5. 2016 15:36
Po zveřejnění videa, kde pořadatel srpnového hudebního festivalu zve bývalého komunistického politika Miloše Jakeše, se začínají ozývat kapely a ruší svou účast. "Skupina Už jsme doma s okamžitou platností ruší svoje učinkování na festivalu Trutnov a to jednou provždy. Zároveň vyzýváme všechny kapely a také všechny potenciální účastníky této akce, aby tento festival bojkotovali a nejezdili na něj,“ objevilo se na oficiálních stránkách jedné z pozvaných kapel, ke které se přidala například i skupina The Plastic People of the Universe. Pořadatel celou záležitost považuje za nedorozumění.
Martin Věchet zve Miloše Jakeše na festival do Trutnova.
Martin Věchet zve Miloše Jakeše na festival do Trutnova. | Foto: Facebook

Začátkem týdne se na Facebooku objevilo video z obývacího pokoje bývalého komunistického politika Miloše Jakeše, jak sedí u stolu s pořadatelem hudebního festivalu Trutnoff Martinem Věchetem.

Video zhlédly desítky tisíc lidí, kteří jsou pobouřeni spojením představitele minulého režimu a festivalu, jenž využívá k propagaci i tvář Václava Havla. Svou účast na festivalu kvůli tomu začaly odmítat tuzemské kapely.

"Skupina Už jsme doma s okamžitou platností ruší svoje učinkování na festivalu Trutnov a to jednou provždy. Zároveň vyzýváme všechny kapely a také všechny potenciální účastníky této akce, aby tento festival bojkotovali a nejezdili na něj. Důvodem je pozvání Milouše Jakeše na tento festival hlavním organizátorem Martinem Věchetem," stojí na Facebooku kapely Už jsme doma, která se nehodlá smířit s pozváním "zločince na festival", jak sama Jakeše v příspěvku nazvala.

Celou akci považuje za výsměch.

Podobně se k videu postavili i "Plastici". "The Plastic People of the Universe se rozhodli odřeknout vystoupení na letošním Trutnov Open Air Festival. Festivalu, kam je kromě nich zván generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš, se rozhodně zúčastnit nemohou," přidává se kapela na sociální síti.

Organizátor Martin Věchet ale upozorňuje, že video je vytržené z kontextu a nešlo o žádné přátelské setkání.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

"Záznam vznikl v rámci natáčení dokumentárního filmu s názvem, tuším, Milda, který vzniká pod taktovkou režiséra Pavla Křemena. Nejedná se o nějaké promo k festivalu, jak je to někde prezentováno a rádo viděno," vysvětluje v rozhovoru pro iDnes Věchet s tím, že se jednalo o rozpracovaný záznam, který někdo ukradl a zveřejnil bez vysvětlení souvislostí.

Svou účast na natáčení dokumentu prý zvažoval, přesvědčila ho až možnost zeptat se Jakeše z očí do očí na to, proč komunisté rozháněli festivaly, zakazovali neformální setkání a zatýkali za básničky. Rozhovor byl podle Věcheta velmi absurdní, což vyústilo v pozvání na festival. "Řekl jsem mu, aby si přišel poslechnout ty, které on a jeho režim potlačoval, zavíral do vězení či vyštvával."

Kolik kapel se nechá videem ovlivnit a nakonec na festival nedorazí, není jisté. Sám organizátor ale uvedl, že pokud by byl odpor hudebníků silný, navštíví Jakeše znovu a pozvání zruší.

Nápad udělat z bývalého komunistického vězení v Uherském Hradišti památník není nový, říká k plánům Andreje Babiše historik Petr Blažek. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy