Hudební tisk se shodnul: nejlepší jsou Arcade Fire

tur
22. 12. 2007 15:45
Albem alb roku 2007 je jejich Neon Bible
Arcade Fire
Arcade Fire | Foto: www.myspace.com/ArcadeFire

Praha - Průlet výročními anketami ať už čistě hudebních nebo manistreamových periodik dává poznat, že styl se páří a scény drobí, ale přesto jsme letos žili v poměrně krásné shodě.

Ideálním konsenzuálním příkladem pro rok 2007 jsou montrealští Arcade Fire. Jejich druhé album Neon Bible - na dobu spojování nespojitelného vlastně dost staromódní - figuruje na předních místech poměrně různorodých žebříčků.

Album pojmenované podle literární prvotiny spisovatele Johna Kennedyho Toolea vytlačil na první místo britský měsíčník Q, podle Billboardu jsou druzí, zaměřením konzervativní časopisy Rolling Stone a Mojo je poslali na čtvrté a druhé místo.

Americký Filter jim připisuje třetí, NME čtvrté a lesklé magazíny Blender a Spin shodně druhé místo pro tento rok. Srovnatelně častá frekvence - ovšem v průměru na horších pozicích - letos postihla už jen Radiohead.           

Arcade Fire na scénu impozantně vtrhli s předloňským albem Funeral, o kterém vcelku právem kanadská verze časopisu Time napsala, že tato deska pomohla vrátit Kanadu na hudební mapu světa.

Foto: Aktuálně.cz

Nazvat jakýkoli produkt Pohřeb možná je nešťastný marketingový tah, ale toto album  - prosycené ztrátou a smutkem z úmrtí několika nejbližších příbuzných členů kapely vyneslo Arcade Fire přízeň čichače nových trendů Davida Bowieho. Čehož se záhy chytli i U2 a přizvali kapelu na několik koncertů svého turné. 

Směs úzkosti a odhodlání v podání mnohačlenného uskupení s proměnlivou sestavou účinkovala především naživo, kdy jej kapela dokázal podat se symfonickým patosem a buranským odhodláním zároveň.

Žebříčky alb podle

Na pódiu se tak kromě klasické sestavy střídají i hráči na housle, violu, harmoniku, dudy, harfu nebo lesní roh a doplňují je pitominky typu "dám si na hlavu motorkářskou helmu, nechám se do ní třískat tyčí a budou to bicí".

Funeral se stal podle televizní stanice MTV2 albem roku 2005 a ústřední dvojice manželský pár Win Butler a Régine Chassagne - se pustili do příprav nového.

A jestliže mentorem Funeral byl Bowie, pak pro Neon Bible si Arcade Fire našli o poznání usedlejšího kmotra, kterému se ovšem letos znovu začalo dařit - a sice Bruce Springsteena. 

Win Butler během interview, které speciálně se Springsteeen pořídil pro aktuální číslo Spinu, bez váhání přiznává, že skladby jako Keep the Car Running, Intervention a (Antichrist Television Blues) jsou cvičeníčka, kterými chtěl Bosse uctít - a paralely tu nejsou pouze hudební. 

Arcade Fire na Neon Bible opustili intimní pocit osobní ztráty a rozšířili je na globálnější reflexi světa po 11. září, v němž letadla padají vždy po dvou a málokdo chce žít ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy