Hudební proroci BBC věří kanadským sestrám Haim

Karel Veselý
4. 1. 2013 15:29
Sound of... věští nové hvězdy hitparád v roce 2013
Haim
Haim | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zpravodajský server BBC vyhlásil výsledky 11. ročníku zavedené ankety Sound of... pro rok 2013. Odborníci z hudebního průmyslu v ní hledají interprety s největší šancí zazářit v následujících dvanácti měsících. Jejich předpověď má obvykle sebenaplňující se funkci: vítězům se dostane tolik mediální pozornosti, že to vynahradí nákladné reklamní kampaně. Letošním vítězem je kanadské sesterské trio Haim, jejichž éterický indie-pop srovnávají novináři s legendárními Fleetwood Mac.

Sestry Haimovy se tak zařadily do seznamu hvězd, na které anketa britské veřejnoprávní mediální korporace zveřejňovaná vždy na začátku ledna upozornila v minulých letech. Jsou v něm třeba také nejprodávanější interpretka současnosti - britská zpěvačka Adele, její kolegyně Lady Gaga, rapper 50 Cent, Florence and the Machine a nebo soulový zpěvák Frank Ocean, jehož album channel ORANGE vyhlásila kritika za nejlepší desku roku 2012.

Foto: Profimédia

V loňské anketě BBC nicméně Frank Ocean skončil „jen" druhý za britsko-ugandským písničkářem Michaelem Kiwanukou. Čtyřiadvacetiletý zpěvák naděje, že se stane "Adele v kalhotách", tak úplně nesplnil a jeho debutové album Home Again prodalo jen 70 tisíc kusů a za oceánem se nepodíval ani do první stovky žebříčku. Další v loňském pořadí - rapperka Azealia Banks a elektronický producent Skrillex dlouhohrající desky ještě vůbec nevydali, pátí Nikki and the Dove nijak výrazněji nebodovali.

Haim jsou prvním nebritským vítězem ankety od roku 2005, kdy zvítězili dnes už zapomenutí američtí rockeři The Brave. Vůbec poprvé také zvítězila dívčí kapela. „Haim mají pro hudbu obrovskou vášeň, která zní v jejich písních. Jsou to skvělé hudebnice, které mají talent na melodie, jež propojují příběhy o vyrůstání v 21. století s klasickým písničkářstvím," prohlásil o vítězkách ankety Huw Stephens z Radio 1.

Foto: Aktuálně.cz

Podle BBC v jejich hudbě najdete poctivost sedmdesátkového rocku, hitovost synth-popu z následné dekády i rytmy současného r'n'b.

Sestry vyrostly v San Franciscu a od mládí hrály v rodinné kapele. Dvě starší sestry doprovázely na koncertech písničkářku Jenny Lewis nebo Juliana Casablancase z The Strokes, jako Haim fungují dva roky. Upozornily na sebe EPčkem Forever vydaným zdarma přes svůj web. Jeho titulní skladbu zařadil Guardian do své výroční Top 20 a následný singl Don't Save Me bodoval na čísle 74 britské hitparády. Haim už také předskakovaly úspěšným kolegům Mumford & Sons nebo Florence and the Machine a upsaly se značce Polydor Records, kde by měly v první třetině roku 2013 vydat svůj albový debut.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sofistikovaná elektronika i ženský rap

I další čtyři laureáti prorocké ankety BBC jsou ženského pohlaví a nebo mají přinejmenším ženskou zpěvačku. Na druhém místě se jako první britský interpret v pořadí umístila londýnská dvojice AlunaGeorge, která také obdrží na únorovém ceremoniálu BRIT Awards cenu Critics' Choice pro největší domácí objev roku.

AlunaGeorge
AlunaGeorge | Foto: facebook.com/alunageorge

Zpěvačka Aluna Francis a producent George Reid produkují sofistikovaný urban pop, který je navíc pupeční šňůrou spojený s londýnskou postdubstepovou scénou z tanečních klubů. Debutovali singlem You Know You Like It a následný počin Your Drums, Your Love se vyšplhal na číslo padesát britského žebříčku.

Na trojce boduje newyorská rapperka Angel Haze, která by podle ankety mohla dokončit průlom ženského rapu do mainstreamu. Má za sebou internetové mixtape Reservation a Classick, na níž zazářila svéráznou interpretací Eminemovy klasiky Cleaning Out My Closet, s níž se dostala i do výročních žebříčků portálů Spin a Dummy.

Dalším britským objevem je soulová písničkářka Laura Mvula z Birminghamu, jejíž listopadové debutové EP She srovnávala kritika s nahrávkami Amy Winehouse či Niny Simone. Album Sing to the Moon je připravené na začátek března a mohl by to být další úspěšný počin zpěvačky s výrazným soulovým hlasem ve stylu Adele a Emile Sandé.

Posledním interpretem v elitní pětce je skotské electro-popové trio Chvrches, v němž se potkala zpěvačka Lauren Mayberry s producenty Iainem Cookem a Martinem Dohertym, který jeden čas působil jako člen post-rockové skupiny The Twilight Sad. Debutový singl The Mother We Share kritika popsala jako křížence mezi Robyn a The Knife.

Do patnáctky nominovaných vyhlášených v prosinci se vešel třeba také new wave písničkář King Krule, který se před dvěma lety představil na festivalu Creepy Teepee, r'n'b producent The Weeknd či londýnská rocková skupina Palma Violets, kterou za objev roku tipuje britský týdeník NME.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy