Cenu Vinyla získala kapela Tábor, objevem roku je trio rapera Kučery

ČTK ČTK
24. 2. 2021 22:56
Nejlepší deskou na cenách Vinyla se stalo Liebe od kvarteta Tábor. Objevem je trio 58G rapera Tomáše Kučery, o počin roku se postaral label Divnosti. Vítěze pořadatelé oznámili na slavnostním večeru v pražském Lucerna Music Baru.
Vítězné album Liebe natočila skupina Tábor (na snímku).
Vítězné album Liebe natočila skupina Tábor (na snímku). | Foto: Václav Tvarůžka

Ceny Vinyla tak završily desátý ročník. "Je o to smutnější, že se ceremoniál uskutečnil bez diváků, protože jsme ocenění založili především proto, aby se zajímavé, ale mainstreamem opomíjené nahrávky dostávaly k širšímu spektru posluchačů," konstatuje za organizátory Pavel Uretšlégr.

Podle něj hudebníkům sice nikdo nebrání, aby v ústraní skládali, alternativní scéna je však ve stavu hluboké hibernace. "Slavnostní předávání alespoň v on-line podobě vnímáme jako pozitivní poselství ve smyslu, že se na hudebníky nezapomnělo," dodává Uretšlégr.

Cenu pro vítěze ve všech kategoriích tvořily LP desky ze stokusové série, obsahující po jedné skladbě od všech nominovaných. Vizuál letos vytvořila Viktorie Langer, finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2017. Ocenění umělcům předali členové Rady hudebních cen Vinyla, což jsou kritici Miloš Hroch a Karel Veselý se Zdeňkem Lichnovským z Radia 1.

Vítězné album Liebe natočila skupina Tábor. "Svou magickou aurou přitahovalo a spojilo posluchače z různých scén. Kapela díky svým kořenům v hardcorové a noisepunkové hudbě dokáže zapůsobit skutečně strhující silou, jaká v českém písničkářství nemá obdoby," míní kritik Hroch.

Jihlavské trio 58G, oceněné jako objev roku, se dle Lichnovského nahrávkou nazvanou 58 tape vol. 1. postaralo o jeden z nejlepších rapových debutů posledních let.

V případě ocenění Počin roku uvedl Karel Veselý na adresu labelu Divnosti, za kterým stojí hudebník a producent Tomáš Tkáč, že "spiklenectví a vzájemnost se v Divnostech propojuje s nadšenectvím a profesionalitou".

Porotu pro ročník 2020 tvořilo 26 aktivních hudebních novinářů. Večer moderoval Saša Michailidis. Poprvé byli také oceněni mladí hudební novináři do 27 let. Novou cenu pojmenovanou po již nežijící novinářce Janě Grygarové přezdívané Apačka získala Aneta Martínková, která publikuje zejména v magazínu Full Moon, a Radim Lisa za blogový rozcestník Mixtape Spojka o české a slovenské rapové scéně.

"Hudební ceny Vinyla nejsou jednorázovou událostí spojenou pouze s jedním slavnostním večerem v Praze. Ceny chápeme jako celoroční platformu na podporu české hudby, proto v rámci Průběžného festivalu Vinyla 2021 na podzim opět plánujeme sérii koncertů či přednášek. Doufáme, že tentokrát kvůli pandemii už nic nebudeme muset rušit nebo nějak omezovat," doplňuje za organizátory Pavel Uretšlégr.

Vítězné album Liebe natočila skupina Tábor. | Video: Stoned to Death Records
 

Právě se děje

Další zprávy