Hudba odjinud. Blíží se festival Respect, zazpívá na něm hvězda z afrického Mali

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 16. 6. 2022 14:29
Mezinárodní hudební festival Respect, jehož 25. ročník se uskuteční tento víkend 18. a 19. června na Rohanském ostrově v Praze, zahájí Oumou Sangaré z afrického Mali.
Oumou Sangaré vydala debutové album v roce 1989.
Oumou Sangaré vydala debutové album v roce 1989. | Foto: Holly Whittaker

Čtyřiapadesátiletá zpěvačka Oumou Sangaré je držitelkou americké ceny Grammy. Na Respect už přijela roku 2008, kdy se konal na pražské Štvanici, před čtyřmi lety byla hostem ostravských Colours. Bojuje za práva afrických žen, na albu Mogoya například otevřela téma stoupajícího množství sebevražd mladých, odrazovala od emigrace a varovala před cílenými fámami či nebezpečnými dezinformacemi.

Zpěvačka zároveň patří mezi nejúspěšnější malijské podnikatelky, v hlavním městě Bamaku provozuje luxusní hotel, provozuje zemědělské farmy a s Číňany vyrábí automobily značky Oum Sang montované v Mali. Zatím poslední album nazvané Timbuktu vydala letos. Na festivalu Respect vystoupí první den, v sobotu 18. června.

Skladba Wassulu Don z nového alba Oumou Sangaré nazvaného Timbuktu. | Video: Oumou Sangaré

Vedle ní se představí afro-futuristický experimentální dub Fofoulah z Londýna nebo mezinárodní ženský kvintet Atine, jehož tvorba vychází z klasické íránské poezie. Australský perkusista Will Guthrie s Ghassenem Chibou přiblíží zpěvy a rytmy od severní Afriky po Indii. Směsici autentických kořenů afrobeatu i současných vlivů jako hip hopu, elektra a rocku přiveze sedmičlenná kapela Benin International Musical, jejímž vystoupením vyvrcholí sobotní část programu.

Východní a africkou hudbu kombinovanou se západní avantgardou nabídne i druhý festivalový den, neděle 19. června. Mauro Durante, který na Respectu loni vystoupil s kytaristou Justinem Adamsem, přijede se svou skupinou Canzoniere Grecanico Salentino interpretující tradiční jihoitalské písně. Současné pouštní blues nabídnou Tamikrest, sestava hudebníků z Mali, Nigeru, Alžírska nebo Francie.

Nakibembe Xylophone Troupe z Ugandy dorazí s obřím xylofonem zvaným embaire, na nějž hraje souběžně osm lidí. Expresivní kontrast etiopského soulu s jemnými ornamenty kytary a kontrabasu předvede zpěvačka Etenesh Wassie se svým triem.

"Rodinný ráz akce zdůrazní bohatý dětský program, najdete zde i výtvarné instalace. Zaujme také široká nabídka jídel z celého světa a stánky četných neziskových organizací," avizují pořadatelé. Podle nich bude Rohanský ostrov dva dny patřit "toleranci, kulturní rozmanitosti a hlavně hudbě, takové, která umí nejen potěšit posluchače, ale také objevovat a propojovat".

Festival Respect pořádá agentura Rachot. Ta průběžně celý rok organizuje také jednotlivé koncerty po Praze. V červenci organizuje vystoupení rodinného dua Ivy Bittové s Antonínem Fajtem v klubu Jazz Dock nebo koncert tria Les Triaboliques v pražském prostoru Punctum. Na podzim Rachot uvede kapely Fanfare Ciocărlia, gambijskou hráčku na koru a zpěvačku Sonu Jobarteh, portugalskou pěvkyni žánru fado Marizu nebo baskytaristku Idu Nielsen, někdejší spoluhráčku kytaristy Prince.

 

Právě se děje

Další zprávy