Hudba 2007: Jestli máš sílu, hobluj!

Jan Šprincl
8. 1. 2007 0:00
Praha - V ekonomice se střídají dobré časy s hubenými léty, ale v hudbě to neplatí.

Rok 2007 stejně jako ten loňský bude plný nahrávek od zajímavých kapel a interpretů. Alespoň pro ty, kteří si svoje hudební jistoty našli před deseti a více lety a mají rádi něco tvrdšího.

Nejočekávanější novinkou roku je album irských U2. Rockový mesiáš Bono prohlásil, že zvuk dozná výrazných změn, ale jestli lze soudit z novoročního singlu Window in the Skies, tak revoluce jako v případě desky Pop se rozhodně čekat nedá. Jistotu ale budeme mít až v zimě.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi populární veterány patří i postpunkoví Offspring, kteří o sobě dají vědět osmým albem na jaře. Jestli si budou konkurovat s jinými softpunkery, Green Day, není jisté. Některé zprávy hovoří o tom, že novinka bandu kolem Billieho Joe Armstronga by měla vyjít až zkraje příštího roku; nicméně vánoční trh je přece nejzajímavější ze všech období...

Zůstaňme ještě u ostrých kytar: Korn, Linkin Park, Nine Inch Nails a Ministry to jistí. V této oblasti také zažijeme "rok comebacků" - jestli se Alice in Chains nechystají na studiové album, pak DVD s koncertním záznamem vydají určitě. Guns N´Roses svoji Chinese Democracy nahrávají a ohlašují souhrnem deset let, ale letos má už být posluchačům k dispozici. Po šesti letech o sobě dá vědět Ozzy Ozbourne, který minulá léta trávil spíš jako hvězda reality show a pořadatel festivalu.

Pixies
Pixies | Foto: Palác Akropolis

Patnácté studiové album chystají  Aerosmith a prý i The Cure; po desce In Your Honour natáčejí novinku Foo Fighters. Máme počítat se Smashing Pumpkins na koncertních pódiích. A bonbónek na závěr, který má pro mnohé stejnou chuť, jako kdyby Kurt Cobain vstal z mrtvých: Pixies, kteří loni hráli v pražské Akropoli, jsou v těchto dnech ve studiu.

Co dalšího zajímavého se rozezní do světa? Punk, punk, punk. Připravme se na nové edice legendárního alba Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, které letos slaví třicet let od prvního vydání, takže spousta parazitů (a mezi ně už počítejme i manažera Pistolí Malcoma McLarena) se bude chtít na výročí přikrmit.

Kytary se rozezní i od mladší britské generace, novinku by letos měli představit Franz Ferdinand, kteří některé písně natočili v Austrálii a na Novém Zélandu, Kaiser Chiefs, kteří si dělají zálusk na americké publikum, a na veleúspěšný debut se pokusí navázat Arctic Monkeys; 5. února vyjde A Weekend in the City od Bloc Party a nad tím vším budou bdít Radiohead se sedmým albem, stejně jako Damon Albarn s novým projektem The Good The Bad And The Queen.

Foto: Reuters

Mimo žánry: uslyšíme Norah Jones, Kelly Clarkson, Missy Elliott, Joe Cockera, Aviril Lavigne, Jamese Blunta, Arethu Franklin, New Order, Air nebo Travise. A taky Scorpions a prý Michaela Jacksona.

Platí-li pořekadlo "co je doma, to se počítá", pak si už teď odpočítejme nějaké peníze na nové album Tata Bojs. Budou mít co dělat, aby trumfli vydařené Nanoalbum a zaplnili mezeru po hostující zpěvačce Kláře Nemravové, která se s hanspaulskou kapelou nedávno rozloučila.

V únoru bychom se měli dozvědět, co zbylo z Pražského výběru - Michael Kocáb poté, co z kapely propustil Michala Pavlíčka a Viléma Čoka, pokračuje s novými hudebníky a s pořadovým číslem 2 v názvu. Spory neutichly, stačí si najít webovou stránku kapely, kde se bývalí spoluhráči neustále obviňuji ze lží.

Foto: Lukáš Bíba

Aneta Langerová bude mít novou desku. Sice ji slibuje už dlouho a v hledání nejlepšího hudebního výrazu několikrát vyměnila kapelu, ale jak dokládá i loňské vítězství v Českém slavíku, fanoušci ji neopouštějí. Druhou desku samozřejmě pronásledují očekávání, jestli se Langerové podaří navázat na ohromující komerční úspěch debutu Spousta andělů a zda cesta autorských písní je správná.

Českou nezávislou scénu podpoří nahrávkou Sunshine, kteří podle informací z webu spolupracují se zahraničními producenty a mají už hotovo 10-12 písní; stejně pilná je Khoiba, miláček zadumaných intelektuálů z Prahy.

Nenechme se zmýlit, že zrovna v hlavním městě se děje všechno. Naopak, 7. března hrají teenage-bozi Tokio Hotel v ostravské ČEZ Areně a 19. května v brněnských Pisárkách Fun Lovin´ Criminals. Zkrátka, v roce 2007 se bude tančit všude!

 

Právě se děje

Další zprávy