Glastonbury po Arcade Fire rozpálí Kasabian, Pixies i M.I.A.

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 4. 2014 13:58
Nejprestižnější evropský rockový festival uvolní zbylé lístky na konci dubna. Do line upu nyní přidal kapely Kasabian, Pixies, ale i Skrillexe či raperku M.I.A.
Pyramid Stage, hlavní scéna Glastonbury.
Pyramid Stage, hlavní scéna Glastonbury. | Foto: Reuters

Londýn - Na nejprestižnější evropský festival v Glastonbury má smysl koupit lístky i naslepo. Loni v říjnu to udělalo 120 tisíc fanoušků a vyprodáno bylo za hodinu a 27 minut, i když vstupenky zdražily o 10 liber na nynějších 210.

Na line up si museli, jak je již zvykem zakladatele Michaela Eavise, počkat až do jara. Ale ani tentokrát nebudou zklamaní.

K už ohlášeným "hrdinům sobotní noci" Arcade Fire v Glastonbury nyní jako páteční headlineři přibyli Kasabian. Organizátoři festivalu ale potvrdili i účast legendární americké skupiny Pixies, která se vrací po pětadvaceti letech, bývalého zpěváka Led Zeppelin Roberta Planta, písničkáře Jakea Bugga, producenta elektronické hudby a nositele loňské Mercury Prize Jamese Blakea, dubstepového mága Skrillexe i raperky M.I.A.

"Vždycky jsme hrdí, když je jedním z headlinerů britská kapela. Kasabian jsou naživo skvělí. Byl to pro nás přirozený výběr, uvidíte sakra dobrou show," uvedla dcera Michaela Eavise Emily.

Již dříve bylo potvrzeno, že na více než sto scénách letos vystoupí i Jack White, The Black Keys, Massive Attack, Elbow, Lily Allen, Manic Street Preachers Disclosure a mnoho dalších.

Kasabian v Glastonbury 2009. Podívejte se.
Kasabian v Glastonbury 2009. Podívejte se.

Poprvé přijedou do Glastonbury i popová princezna Lana Del Rey, Chance the Rapper nebo malijský hráč na koru Toumani Diabaté. "Máme opravdu radost, že se v letošním programu objevila řada hvězdných jmen, která v Glastonbury nikdy nevystoupila. Zároveň se na hlavních pódiích objeví nejzajímavější mladé kapely vedle headlinerů jako jsou Disclosure či Skrillex," řekl Eavis.

Už nyní je seznam hvězd Glastonbury impozantní a to ještě festival neohlásil další. "Všechno máme zamluvené a potvrzené již několik týdnů, ale zatím vám to nemůžeme oznámit z určitých smluvních důvodů," nechala se slyšet Emily Eavis. Finální line up oznímí v květnu. "Nyní jsme vybrali zatím jen pár jmen jako takovou ochutnávku," doplnila. Loni byli hlavními hvězdami Rolling Stones.

Všichni, kdo si lístky stihli zakoupit a složili na podzim jen zálohu, musí zbytek doplatit do půlnoci v pondělí 7. dubna. Vstupenky, které následně zbudou, půjdou do prodeje na konci dubna.

První ročník nyní nejprestižnějšího evropského festivalu se konal 19. září 1970 na farmě zakladatele akce Michaela Eavise nedaleko městečka Glastonbury. Bylo to den po smrti legendárního kytaristy Jimiho Hendrixe. První ročník, jehož hlavní hvězdou byl rocker Marc Bolan, navštívilo 1500 diváků.

Letošní Glastonbury se uskuteční od 25. do 29. června.

 

Právě se děje

Další zprávy