Hrdelní zpěvák Gendos vyrazil do Česka

ost
1. 11. 2005 20:59
Praha - S rostoucí oblibou world music objevují evropané i její další méně známé odnože. V současnosti zažívá boom hrdelní neboli alikvotní zpěv.
Zpěvák Gendos
Zpěvák Gendos | Foto: www.w-s.pl

Jeden z nejlepších zástupců tohoto žánru Gendos přijíždí do Čech na turné. Hrdelní zpěv je něco víc než hudba. Kdo zažil nějaký koncert (letošní multižánrový festival Colours Of Ostrava hostil mnoho světových alikvotistů), tuší, že nejde jen o zpěv.

Gendos například pálí bylinky a modli se k bohům. V Evropě patří spolu s Huun Huurt Tu, polským projektem Yat-Kha a zpěvačkou Sainkho Namchtylak k nejznámějším "hrdlopěvcům". Gennady Tcchamzyryn (jak se jmenuje) se nebojí experimentovat a na buddhisticko-šamanskou tradici nahlíží zcela nonkonformním pohledem. Ve spojení s Yat-Khou jí propojuje se surovým rockem, v projektu Biosynthesis zase experimentuje s jazzem a elektronikou. Gendos většinou koncertuje s doprovodnou skupinou (klarinet, perkuse a klávesy), na probíhající české turné však vyrazil sólově. Prvního listopadu vystoupil v Pardubicích, přes Ostravu a Litoměřice se dostaví do Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy