Hokejové hymny patří spíš na eurosong než do hitparád

Karel Veselý
28. 4. 2011 14:45
Jejich dopad na poli velkého popu je marginální
Foto: Aktuálně.cz

K historickým bitvám neodmyslitelně patřil bojový pokřik. Sportovní klání coby jejich moderní obdoba nemůžou zůstat pozadu. Oficiální hymny velkých mezinárodních turnajů i tradiční písně jednotlivých týmů píšou často zároveň historii sportu i popu. Cesta sportovního hitu k nesmrtelnosti je ale stejně spletitá jako pouť sportovců k medailím.

Vkus fanoušků se dá těžko odhadovat a velká většina oficiálních hitů šampionátů skončí zapomenuta v propadlišti dějin. A přitom je formulka tak jednoduchá: nosný refrén pro davy na stadionu a jako bonus reference na slavné okamžiky dotyčného týmu.

Čtěte také:
Hokejové hity divo bijú. Nech bože dá. Voláme do boja
Bouře kolem hymny MS. Hej Slovensko nahradí angličtina

Po vzoru olympiády a fotbalového šampionátu se nemůže bez hymny obejít ani hokejové mistrovství světa. Jejich dopad na poli „velkého popu" je ale marginální, protože v hokeji zdaleka  nejde o tak globální událost z hlediska byznysu ani fanoušků.

Foto: Aktuálně.cz

Hokejové turnaje navíc nechávají zcela chladnými centra, jež udávají v populární hudbě tón: Spojené státy a Británii, ale i latinské země. Ke slovu se tak dostávají interpreti z evropských zemí, kde se hokej hraje, a výsledek poměrně často připomíná předkolo eurosongu, ve kterém se středo- a východoveropský vkus potkává se sportovním patosem.

Když vloni dostali za úkol natočit oficiální hymnu hokejového šampionátu konaného v Německu místní hitmakeři Scooter, vypadalo to jako sázka na hit minimálně pro středoevropský region.  Jenže ani jejich hysterické techno Stuck On Replay samplující stejnojmennou skladbu Lionela Richieho neudělalo díru do hitparád - doma v Německu stěží nakouklo do Top 40 a v Rakousku bodovalo na čísle 48. Švýcarská hardrocková kapela Krokus, která natočila oficiální hymnu o rok dřív, se svojí Live for the Action dopadla ještě o něco hůře; v žádném žebříčku se ani neobjevila.

Nadcházející slovenský šampionát provází anglicky zpívaná píseň zpěvačky Kristíny Life Is A Game, která nabízí tuctový eurodance se exotickými zvuky fujary. Od prvního uvedení musí čelit kritice fanoušků i novinářů a zatím ji doprovází  celkem vlažné přijetí od rozhlasových dramaturgů - týden před začátkem turnaje byla píseň na devatenáctém místě slovenského žebříčku Radio Top 100. 

Foto: Ondřej Besperát

Oficiální hymnu slovenského hokejového týmu mají na svědomí rockeři ze skupiny Gladiator, jejich Slovensko - Hokejová republika ale v rádiích neboduje vůbec. Možná začne, až se slovenskému týmu bude dařit. A možná se jí stane některá "neoficiální" skladba, které se na vybuzeném Slovensku vyrojily. Hokejový turnaj nenechal klidným kupříkladu rappery ze skupiny AMO, která natočila skladbu Za náš tím.

Nebo se vrátí zřejmě nejslavnější slovenská hokejová píseň. "Na co natáčet další, slovenští hokejisté už přece jednu hymnu mají!" zlobí se fanoušci na YouTube pod videem skupiny Gladiator. Tou hymnou je Nech Bože Dá, kterou v roce 2000 napsali těsně před finálovým zápasem Slovenska s Českem na šampionátu v Petrohradě Michal a Viktor Miklášové a nazpíval ji muzikálový zpěvák Martin Máček.

Její popularita se dostala ke hvězdám o dva roky později při triumfu Slováků na mistrovství ve Švédsku a bronzu o rok později. V roce 2003 nazpíval novou verzi tehdy šestnáctiletý zpěvák R.A.D.O.  "Nech bože dá, veď my na to máme, nech bože dá, ten víťazný gól," zní dodnes při zápasech slovenského týmu jako vzpomínka na slavné časy reprezentace a zájem o ni potvrzuje i fakt, že na začátku dubna vyšla znovu na singlu. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zatím se podívejte na deset slavných sportovních (zejména fotbalových) hitů. Jsou mezi nimi skladby, které si pro své hochy přivlastnili fanoušci z repertoáru populárních interpretů, i písně napsané speciálně pro sportovní událost.

 

Gary Glitter - Rock and Roll, Part 2:

Gary Glitter na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku krátce před návratem do Británie
Gary Glitter na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku krátce před návratem do Británie | Foto: Reuters

Pokud jde o bombastický rock, pak se v 70. letech málokdo vyrovnal Gary Glitterovi a jeho kapele. Skladba Rock and Roll z roku 1972 dostávala do varu stadiony a celá řada sportovních týmů přijala instrumentální část za svůj chorál. Její popularitu kazí jen Glitterova kontroverzní postava: v roce 1997 byl ve vězení za šíření dětské pornografie a v roce 2005 dokonce odsouzen ve Vietnamu za pohlavní zneužívání dětí. V souvislosti s rozsudkem Americká národní fotbalová asociace doporučila klubům, aby slavnou píseň přestali na stadionech hrát.

 

Stompin' Tom Connors - The Hockey Song:

Kanadský písničkář Stompin' Tom Connors natočil svoji "hokejovou píseň" už v roce 1973, ale trvalo bezmála čtvrtstoletí, než se z ní stala opravdová hymna zimních stadionů v kolébce ledního hokeje. Mohla za to úspěšná sezona týmu Ottawa Senators, který se tehdy poprvé kvalifikoval do play off NHL. Píseň s refrénem "starý dobrý hokej je nejlepší hra" a textem popisujícím hokejový zápas tehdy zpíval celý stadion. Melodie se pak rozšířila i na další stánky NHL a stala se neoficiální hymnou kanadského hokeje.

 

Queen - We Will Rock You/We Are the Champions:

Queen - Greatest Hits
Queen - Greatest Hits | Foto: Aktuálně.cz

Když v roce 1977 hráli Queen na stadionu v anglickém Staffordu, fanoušci je po přídavku vyprovodili zpěvem You'll Never Walk Alone. Pro kapelu to byl takový zážitek, že se pro nové album News of the World pokusili nahrát vlastní fotbalovou hymnu. Výsledkem byly hned dvě nezapomenutelné skladby We Will Rock You a We Are the Champions, které se následně staly nedílnou hudební výbavou fotbalových fanoušků.

 

Steam - Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye:

Foto: Aktuálně.cz

Hymnický popěvek zpívali před třemi lety místo polibku na rozloučenou Georgi Bushovi mladšímu jeho oponenti při odchodu z Bílého domu. Refrén hitu skupiny Steam z roku 1969 je ale hlavně klasickým šlágrem sportovních stadionů. Možná by si na něj dnes už nikdo nevzpomněl, kdyby jeho melodii nezačala v druhé polovině sedmdesátých let hrát varhanice na chicagském stadionu klubu White Sox. Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye se pak dočkal několika coververzí. Jedna vynesla britskou dívčí skupinu Bananarama do Top 10 v roce 1983.

 

Gerry and the Pacemakers - You'll Never Walk Alone:

Beatová kapela z 60. let Gerry and the Pacemakers je druhou nejúspěšnější liverpoolskou kapelou hned po Beatles. Britové si ji ale pamatují hlavně díky písni You'll Never Walk Alone. Gerry and the Pacemakers v ní v roce 1963 přehráli melodii z muzikálu Rodgerse a Hammersteina Carousel a hit se rychle stal hymnou FC Liverpool. Dodnes rezonuje vzpomínkami na tragédie na stadionech Heysel a Hillsborough, ale také na osm evropských titulů. Refrén ("Nikdy nepůjdeš domů sám") se dokonce dostal na erb klubu a je zvěčněn nad jednou bránou stadionu Anfield Road.

 

New Order - World In Motion:

Foto: Aktuálně.cz

World in Motion nahráli v roce 1990 u příležitosti světového šampionátu v Itálii manchesterští New Order a je dodnes jednou z mála oficiálních hymen, kterým se podařilo vstoupit do historie. Kapela skladbu původně pojmenovala E is For England, nicméně britská fotbalová asociace, která si ji objednala, měla strach, že písmeno E je odkazem na tehdy velmi populární drogu extáze. Část textu k písni napsal komik Keith Allen a rapovou vložku si vystřihl tehdejší obránce reprezentace John Barnes. World In Motion vedla během šampionátu dva týdny britský žebříček a je populární dodnes. Pravidelně vychází u příležitosti fotbalových šampionátů, vloni během turnaje v Jižní Africe doputovala na číslo 24. oficiálního žebříčku.

 

Lightning Seeds & Baddiel & Skinner - Three Lions:

Zdaleka nejúspěšnější fotbalovou hymnou v Británii je ale popěvek Three Lions, který v 1996 natočila spontánně na podporu anglickéhu týmu na domácím evropském šampionátu kapela Lightning Seeds a komici Baddiel a Skinner. Tři lvi tehdy vedli žebříček a do čela se vrátili i o dva roky později, kdy vyprovázeli tým do Francie. Skladba se pak dostala do Top 10 ještě v roce 2006 a patří mezi třicet nejúspěšnějších singlů v Británii všech dob. Nové verze se dočkala i vloni, kdy ji se Skinnerem a Baddielem nazpívali Robbie Williams a komik Russell Brand. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Shakira - Waka Waka (This Time for Africa):

Historie oficiálních hitů spojených s fotbalovými šampionáty začíná v roce 1966, kdy se turnaj konal v Británii. Jenže místo The Beatles tehdy experimentujících s LSD si oficiální skladbu vystřihl dnes už zapomenutý "král skiffle" Lonnie Donegan. V dalších dekádách si u příležitosti šampionátů zazpívali třeba Plácido Domingo, ale s výjimkou Rickho Martina a jeho La Copa De La Vida (Cup of Life) pro turnaj v roce 1998 se na žádný příliš nevzpomíná. Toto prokletí se podařilo prolomit skladbě Waka Waka kolumbijské hvězdy Shakiry, která doprovázela loňský turnaj v Jižní Africe. V USA ani v Británii nezaznamenala výrazný úspěch, zato v kontinentální Evropě se písni postavené na pochodové melodii nigerijské armády dařilo nadmíru a vedla žebříček ve čtrnácti zemích (u nás byla nejhranější ještě letos v únoru).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Tina Turner - The Best:

Tina Turner
Tina Turner | Foto: Reuters

Britský boxérský šampion ve střední a polotěžké váze Chris Eubank i brazilský závodník F1 Ayrton Senna si vybrali za svoji znělku hit Tiny Turner z roku 1989. A nebyli zdaleka jediní - píseň se hrála při rozloučení s kariérou Maria Lemieuxe, neobjedou se bez ní wrestlingoví zápasníci a jako hymnu ji používá skotský tým Glasgow Rangers. Právě jeho fanoušci vloni dvacet let starou skladbu díky internetové kampani dostali mezi deset nejprodávanějších skladeb v žebříčku.

 

Právě se děje

Další zprávy