Hobojista Veverka vydal album s členy Berlínské filharmonie, Zelenkovy sonáty zahrají také v Praze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 1. 2018 9:01
Při březnovém koncertu na pražské Novoměstské radnici hobojista Vilém Veverka pokřtí album sonát Jana Dismase Zelenky, které natočil se souborem Ensemble Berlin Prag. Sestavu špičkových německých a českých interpretů Veverka založil s členy Berlínské filharmonie, v jejímž sále minulý měsíc koncertovali.
Vilém Veverka dva roky účinkoval v renomované Berlínské filharmonii.
Vilém Veverka dva roky účinkoval v renomované Berlínské filharmonii. | Foto: Supraphon

Hobojista Vilém Veverka vydal dvojalbum nahrané s mezinárodním souborem Ensemble Berlin Prag, jejž před sedmi lety založil s členy Berlínské filharmonie. Na svém facebooku Veverka desku označil za "prozatím absolutní korunovací dosavadního díla".

Nahrávku, které obsahuje šest sonát pro dva hoboje, fagot a basso continuo významného barokního skladatele Jana Dismase Zelenky, Veverka již vloni v prosinci představil na zvláštním koncertu v sále Berlínské filharmonie.

Pražský křest se uskuteční 7. března při vystoupení na Novoměstské radnici.

Nahrávka Zelenkových děl vznikla v berlínském studiu Teldex z Veverkovy iniciativy, hobojista se na ní podílel i jako producent, a ve spolupráci se specialistou na historicky poučenou interpretaci barokní hudby Reinhardem Goebelem.

Zelenkovy sonáty patří k autorově "volné" tvorbě, jde v nich až na hranice možností - jak po stránce technických nároků na interprety, tak z hlediska použitých kompozičních postupů a výrazových prostředků, uvádí vydavatel desky Supraphon.

Výjimečnost nahrávky prý tkví ve spojení technických možností moderních nástrojů s hlubokým vhledem do barokní interpretace.

V Ensemble Berlin Prag působí mimo jiné Veverkův někdejší učitel z Berlínské filharmonie Dominik Wollenweber. S ním i další členkou souboru, přední německou cembalistkou Barbarou Marii Williovou, hobojista už před třemi lety natočil album skladeb Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha a Georga Philippa Telemanna, tedy tří velkých jmen pozdního baroka.

Nahrávka obsahuje šest sonát pro dva hoboje, fagot a basso continuo barokního skladatele Jana Dismase Zelenky.

"S barokem je spjatá zlatá éra hoboje, kdy byl vedle houslí nejfrekventovanějším sólovým nástrojem. Určitá renesance hoboje jako sólového nástroje pak přišla až po roce 1945," uvádí Veverka.

Jeho producentská role na nové nahrávce spočívala například v koordinaci zúčastněných hudebníků, zajištění zkoušek, nahrávacího studia či propagaci. "Třeba budu takhle participovat i na dalších projektech," podotýká.

Soubor Ensemble Berlin Prag hobojista nepovažuje za jednorázový projekt. "Máme za sebou loňské koncerty v rámci festivalů, jako jsou Pražské jaro, Moravský podzim, Smetanova Litomyšl nebo Janáčkův máj, i účast v cyklu Berlínské filharmonie. A koncertovat chceme ještě více," říká Veverka.

Tento týden jej čekají dva koncerty - ve středu 31. ledna a ve čtvrtek 1. února zahraje ve Smetanově síni Obecního domu se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK.

"Spolu s dirigentem Tomášem Netopilem a FOK provedeme ve světové premiéře Koncert pro hoboj a orchestr, který mně byl dedikován jeho autorem Jiřím Gemrotem," upřesňuje Veverka.

Přední český hobojista, který zanedlouho oslaví čtyřicátiny, začínal jako šestiletý se zobcovou flétnou. Poté hrál na klavír, s hobojem se setkal ve svých dvanácti letech. Absolvoval Pražskou konzervatoř i Akademii múzických umění, jeho učitelem byl František Xaver Thuri.

Veverka působil v Gustav Mahler Jugendorchesteru a dva roky účinkoval v renomované Berlínské filharmonii, roku 2003 vyhrál prestižní hobojovou soutěž pořádanou nadací Sony Music Foundation.

V minulosti pořídil první kompletní českou nahrávku Dvanácti fantazií pro sólo hoboj Georga Philippa Telemanna či první souborné provedení Triových sonát Jana Dismase Zelenky. Na něm už účinkoval Ensemble Berlin Prag.

Loni Veverka s harfenistka Kateřinou Englichovou natočil album zvané Impressions, které představili na sérii koncertů po celé České republice.

Vilém Veverka je známý také jako turista, který umělecky fotografuje hory. Letos na jaře se chystá na Island. "Myslím, že si nyní mohu dovolit si trochu vydechnout. Budu se věnovat svým dalším aktivitám, což jsou pro mě hory a fotografie," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy