Major Zeman, Četnické humoresky i Svěrákovo Není nutno. Hity z českých filmů rozezní Rudolfinum

ČTK ČTK
18. 4. 2016 11:09
Dvořákovou síní pražského Rudolfina zazní 11. května slavné melodie z filmových klasik, pohádek i seriálů. Účast přislíbilo i duo Svěrák a Uhlíř, které na pódium zazpívá skladbu Není nutno. Večerem provede a na varhany zahraje Nikola Bojčev, který je pořadatelem koncertního cyklu Film Music Prague.
Foto: Pražské jaro - Ivan Malý

Největší hity z filmových pohádek, televizních seriálů i celovečerních filmů uslyší v předvečer Pražského jara 11. května návštěvníci koncertu, který pořádá rádio Classic Praha ve Dvořákově síni Rudolfina.

Pod názvem Pocta českým filmům a pohádkám na něm zazní filmová hudba z televizních večerníčků, filmových pohádek, seriálů včetně Cirkusu Humberto, Četnických humoresek, 30 případů majora Zemana či Nemocnice na kraji města i oblíbených celovečerních snímků včetně Kolji a komedie Vrchní, prchni.

"Jsme velmi potěšení, že účast přislíbili i Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, kteří na pódiu zazpívají jednu ze svých nejznámějších písní Není nutno z filmové pohádky Tři veteráni, kterou jako svůj předposlední projekt natočil v roce 1983 režisér Oldřich Lipský," oznámila ředitelka rádia Classic Praha Martina Klausová.

Pod taktovkou dirigenta Martina Kumžáka zahraje orchestr PKF-Prague Philharmonia, o hlasový doprovod se postará Pražský filharmonický sbor a dětský sbor Severáček. Sólových partů se ujmou Tereza Černochová a Ondřej Ruml. Večerem provede a na varhany zahraje Nikola Bojčev, který je pořadatelem koncertního cyklu Film Music Prague.

"Zatímco filmovou hudbu Hollywoodu je možné slyšet v našich koncertních síních stále víc, o té české to neplatí. Tímto večerem to proto chceme napravit a na jednom místě připomenout dílo největších českých skladatelů filmové hudby, jako je Luboš Fišer, Zdeněk Liška nebo Vadim Petrov," dodala Klausová.

Písničky se musí líbit hlavně nám, tu filozofii máme se Zdeňkem Svěrákem stejnou. Napsali jsme jich asi čtyři sta, funguje jich desetina, vysvětluje skladatel Jaroslav Uhlíř. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy