Hity fotbalového Eura? Polské babičky i pějící Jiráček

Karel Veselý
8. 6. 2012 12:05
Evropské popové žebříčky se připravují na fotbalový šampionát
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve Varšavě startuje Euro 2012 a šampionátem na starém kontinentu nežijí jen fanoušci fotbalu, ale i hudební žebříčky. Jak už je to poslední roky obvyklé, velký turnaj doprovází zástupy oficiálních i neoficiálních písní, které mají pomoci navodit tu správnou atmosféru. Přežije některá z nich i poté, co rozhodčí odpíská 1. července konec finálového zápasu?

Před čtyřmi lety se evropská fotbalová asociace UEFA pěkně plácla přes kapsu a oficiální hymnu šampionátu, který se konal ve Švýcarsku a Rakousku zadala španělské hvězdě Enrique Iglesiasovi. Jeho Can You Hear Me si ale srdce posluchačů ani kritiků moc nezískalo a singl výrazněji bodoval jen v Holandsku, Švýcarsku a také v Čechách, kde dorazil až na číslo jedna rozhlasových rotací. Šampionát ale mají fanoušci mnohem více spojený třeba s výbušnou skladbou Seven Nation Army od The White Stripes, jež se hrála při nástupu fotbalistů na trávník.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Letos už UEFA šetří a za oficiální písní nestojí žádná hvězda - místo toho ji nazpívala poměrně neznámá německá zpěvačka Oceana Mahlmannová, která má na svém kontě tři roky starý hit Cry Cry, jenž dobyl vrchol žebříčku v Maďarsku a Polsku. Její singl Endless Summer míchá karibské rytmy a syntezátorové eurotrance a má ambice stát se globálním letním hitem. Třicetiletá zpěvačka by ráda napodobila třeba britské trio DarioG, jejichž Carnival De Paris se stal hitem poté, co doprovázel světový šampionát ve Francii v roce 1998 a nebo Boba Sinclara, který uspěl s Love Generation spojenou s německým turnajem v roce 2006.

Léto bez konce a ostuda Polska

„Velké reklamní společnosti nebo značky vždycky říkají: Potřebujeme Robbie Williase nebo Madonnu, ale do propagace písničky se nikdy moc nehrnou. Jen sedí doma a počítají svoje peníze a účastní se jen schvalovacího procesu. Náš přístup byl opačný - řekli jsme si, že důležitější je písnička a interpret, který se do ni bude hodit. Není vůbec důležité, jestli je to hvězda nebo ne. Podstatné je jestli píseň vyhovuje účelům," vysvětluje angažování zpěvačky Konrad Von Loehneyson z berlínského labelu Embassy Music, která dostala za úkol vyprodukovat letošní oficiální píseň.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Úryvky z Endless Summer budou znít v televizních přenosech a Oceana také zazpívá píseň před finálovým zápasem 1. července na Olympijském stadionu v Kyjevě. Že píseň bude hit věří ona i její vydavatelská společnost, během turnaje také vyjde její druhé studiové album My House. Endless Summer ale zatím hýbe žebříčky jen v samotném Polsku, kde je aktuálně na druhém místě. V Německu je na chvostu Top 40 a v české hitparádě ji zatím patří příčka 90.

Zatímco Endless Summer vybrala UEFA, Poláci si oficiální píseň své poloviny šampionátu zvolili v televizním hlasování sami. A výsledek byl poněkud šokující. Vítězem se totiž stala píseň Koko Euro Spoko, kterou zpívá ženský sbor z východopolské obce Kocudza. Sboristky ve věku od 32 do 82 let vystupují ve vyšívaných blůzkách a sukních až na zem a jejich etno-disco odrhovačka nápadně připomíná internetový fenomén poduralských babiček známých jako Buranovskije bábušky, které letos reprezentovaly Rusko v písňové soutěži Eurovize a skončily v ní druhé.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Fanoušci na internetu hromadně prohlásili skladbu za kýčovitou a ostudu Polska a objevily se také hlasy, že Koko Euro Spoko porazilo zástup polských popových hvězd jen proto, že pro ni lidé hlasovali jen ze srandy. „Opravdu se ale nemáme za co stydět," prohlásil nicméně v televizi polský zpěvák Pawel Konnak. „Nepředstírejme, že jsme se jako národ narodili na ulicích New Yorku nebo v Las Vegas. Většina z nás nakonec pochází ze venkova."

Těžko říct, jak budou na Koko Euro Spoko reagovat hudbymilovní fanoušci z Evropy, na YouTube zatím píseň přilákala sedm milionů diváků, což je o dva miliony více než shlédlo Endless Summer.

Foto: Guardian.co.uk

Angličané chtějí neskutečné

Baštou fotbalových hitů je obvykle Anglie. Bývaly časy, kdy se o možnost natočit oficiální píseň ucházely ty největší hvězdy a hity jako Three Lions od Lightning Seeds nebo World in Motion od New Order patří k vůbec nejprodávanějším singlům na ostrovech. Jenže souběžně s tím, jak se anglickému fotbalovému týmu přestalo na velkých turnajích dařit (na minulé Euro se neprobojovali a poslední postup mezi poslední čtyři týmy je starý už šestnáct let) ochladl i zájem o fotbalové písničky.

Oficiální píseň anglického týmu na turnaji v Německu - World at Your Feet rockové skupiny Embrace - byl propadák, který se v žebříčcích jen mihl a o dva roky později Rooney a spol. na Euru chyběli. Na poslední světový šampionát už anglický tým odlétal do Jižní Afriky bez oficiální skladby a FA to chtěla dodržet i letos.

Nakonec je ale přesvědčil bývalý obránce a středopolař Chris Kamara, který uvádí fotbalové přenosy na stanici Sky Sports. Populární komentátor nazpíval pro anglický tým skladbu Sing 4 England a akci spojil s charitativní organizací Marie Curie Cancer Care, které poputují všechny zisky ze singlu. „Když se všichni fanoušci spojí, můžeme inspirovat Anglii k prvnímu velkému triumfu od roku 1966 a to by bylo NEUVĚŘITELNÉ," píše Kamara na svém oficiálním webu a připomíná motto skladby „unbelievable", které v klipu skandují fanoušci. Skoro to až vypadá, že ve vítězství ostrovního týmu nevěří ani on.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Stejně jako pokaždé se o pozornost fanoušků hlásí i další fotbalové singly, které věří, že by mohly překvapit a stát se nečekaným hitem podobně jako třeba parodický chorál Vindaloo, který vzal žebříčky útokem v roce 1998. Největší šance se letos dávají písni 7th Best Team in the World, kterou natočili komici Darren Farley a Paul Reid. V písni, která připomíná pořadí Anglie v žebříčku FIFA, napodobují svým rapem minulé i současné hvězdy týmu jako jsou Wayne Rooney, David Beckham nebo Rio Ferdinand.

Foto: Aktuálně.cz

Své vlastní písně mají i další evropské národy. Holanďané přezpívali zlidovělý švýcarský akordeonový hit z padesátých let The Birdie Song známý u nás jako Kuřátka a v klipu si zahrály i fotbalové hvězdy. Na Ukrajinu jednoho z favoritů ale vyprovází i neoficiální hit We Are Here To Make Some Noise podepsaný Arminem Van Buurenem. Irové mají ve skupině C úřadující šampióny ze Španělska a bojovou náladu má navodit We All Get Nil Together od skupiny Ill Thraps. Další z favoritů Německo povzbuzuje Rogeri Cicero se skladbou Fur Nichts Auf Dieser Welt.

A Česko? Stejně jako v minulých letech u nás žádný fotbalový hit nevznikl. Pokud tedy nebudeme počítat Petra Jiráčka procítěně zpívajícího na pohotovou kameru Jana Rezka šest let starou skladbu skupiny Lunetic Dotyky.

 

Právě se děje

Další zprávy