Hitler se bude obracet v hrobě, slibuje dirigent

pra
18. 10. 2007 13:00
Židovští a arabští hudebníci zahrají v Berlíně Wagnera
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim | Foto: ČTK

Berlín - Venkovní scéna postavená nacisty, opera Richarda Wagnera a orchestr složený z hudebníků z Izraele a arabských zemí, v jehož čele bude stát Žid. V takové sestavě zazní příští rok v Berlíně první dějství Wagrnerovy opery Valkýra.

Německému deníku Die Zeit, který citovala agentura AP, to řekl spoluzakladatel souboru West-Eastern Divan Orchestra., drigent Daniel Barenboim.

Jako scénu si vybral berlínské přírodní divadlo Waldbühne, jež nechali vybudovat nacisté jako součást komplexu pro pořádání olympijských her v roce 1936. Wagnerova hudba a antisemitské spisy výrazně ovlivnily Adolfa Hitlera.

A právě o to souboru jde. " Dovedete si to představit? Scénu postavil Hitler, hudbu složil Wagner a hrát to budeme my! Hitler a Wagner se musejí otáčet v hrobě," říká Barenboim.

Orchestr východního a západního divanu, pojmenovaný podle Goethovy básnické sbírky, je složený z mladých z hudebníků z Izraele, Palestiny a dalších arabských zemí. Barenboim ho považuje za nejdůležitější hudební projekt ve svém životě. Dirigent a palestinský spisovatel a aktivista Edward Said ho spolu založili roku 1999 coby důkaz, že národy žijící na Středním východě spolu mohou koexistovat v míru.

ČTĚTE: Wagnerova pravnučka se v Bayreuthu dočkala. Bučení

Barenboim, který se narodil v Argentině a má izraelské občanství, provokoval kontroverzním výběrem děl už v minulosti. Roku 2001 vyvolal poprask v Izraeli, když porušil místní nepsané pravidlo týkající se zákazu Wagnera.

S berlínským Staatskapelle Orchestra měl tehdy na programu část Tristana a Isoldy. Pod tlakem ji sice vyměnil za Stravinského a Schumanna. Ale na pódiu se zeptal, jestli by přece jen nemohl zahrát předehru opery - a orchestr spustil Wagnera. Vysloužilo si za to ovace tisícovky návštěvníků i volání Fašisto!

Tuto operu už hrál i Divan Orchestra. A byli to právě izraelští hudebníci, kteří ji do repertoáru chtěli zařadit. "Šlo vždycky o čistě hudební úvahy," vysvětluje Barenboim. "Wagner není o politice ani o něm samém, ale o jeho hudbě, která je vynikající."

 

 

Právě se děje

Další zprávy