Hiromi podruhé v Brně. Japonská klavíristka přijela se smyčcovým kvartetem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 4. 2022 21:59
Japonská pianistka a skladatelka Hiromi ve čtvrtek zahrála na brněnském Jazzfestu. V hale Bobycentrum se tentokrát představila se smyčcovým kvartetem. Do města se vrátila po třech letech, kdy tam účinkovala poprvé. Také její tehdejší sólový recitál v Janáčkově divadle uspořádal tentýž festival.

V doprovodu smyčcového kvartetu se Hiromi představí ještě 14. července na letošních Colours of Ostrava.

Třiačtyřicetiletá Hiromi Uehara vyniká virtuózní technikou hry a energickými koncerty. Jako čtrnáctiletá hrála s Českou filharmonií, později absolvovala bostonskou hudební školu Berklee a dodnes žije v USA. Debutové album Another Mind vydala roku 2003, od té doby přidala 13 dalších, ať už pod vlastním jménem, nebo se svými kapelami Hiromi's Sonicbloom a The Trio Project. V něm hraje po boku bubeníka Simona Phillipse a baskytaristy Anthonyho Jacksona.

Spolupracovala také s mnoha slavnými jazzovými hudebníky, například s klavíristou Chickem Coreou, který ji objevil. S triem basisty Stanleyho Clarka získala Grammy.

"Hiromi uchvacuje širokou i odbornou veřejnost díky své tvůrčí energii, která překračuje hranice jazzových, klasických i popových škatulek a posouvá improvizaci a kompozici do nových sfér," uvedl Radek Babička, mluvčí Jazzfestu. "Její koncerty jsou velmi energické, vyznačují se směsí jazzu, prog-rocku a vážné hudby," popsal.

Na loňském albu Silver Lining Suite demonstruje Hiromi svůj talent a emocionální rozsah v doprovodu smyčcového kvarteta. To sestavil houslista Tacuo Nišie, koncertní mistr Nové japonské filharmonie. Výsledek stírá hranice mezi klasickou hudbou a jazzem.

V průběhu pandemie klavíristka uspořádala sérii streamovaných koncertů z tokijského klubu Blue Note, doprovodila také tradiční divadlo kabuki na zahájení loňských olympijských her v Tokiu.

První koncert letošního 21. ročníku brněnského Jazzfestu se uskutečnil 3. března v Sono Centru, kde vystoupil slavný americký kontrabasista Christian McBride se skupinou Inside Straight. Do 1. prosince se uskuteční ještě více než 20 vystoupení. Důvodem jejich velkého počtu je přesun těch odložených z předchozích dvou ročníků, jež poznamenala protipandemická opatření.

V doprovodu smyčcového kvartetu se Hiromi představí také 14. července na letošních Colours of Ostrava. | Video: Telarc
 

Právě se děje

Další zprávy