Hiphopový dokument zve fanoušky před kameru

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 10. 2007 9:00
Česká RAPublika zkoumá hip hop jako způsob života

Praha - Rytmy hiphopového mága Wiche právě ovládly plátna ve Vorlově Gymplu, komedii o dvou grafiťácích a jejich potížích se zákonem i hysterickými učiteli. Teď vzniká pro české milovníky hip hopu další porce, a dokonce se mohou objevit na plátně se svými idoly.  Součástí filmu Česká RAPublika budou záběry z koncertu, který pořádají autoři filmu ve čtvrtek v pražském klubu Roxy. 

Ve vznikajícím celovečerním dokumentárním filmu se objeví elita hiphopové scény - i když v trochu jiné poloze, než jsou fanoušci zvyklí. "Dokument mapuje hip-hop nejen jako hudební styl, ale především jako způsob života," říká režisér Pavel Abrahám.

S tím souhlasí producent Martin Pošta: "Snažíme se zachytit hrdiny v neobvyklých situacích a z jejich reakcí zjistit, kdo jsou ti, kteří formují postoje a chování tisíců mladých lidí. Formální i obsahovou inspirací pro strukturu se staly texty rapperů, což je jedinečností našeho filmu."

Ukázku z filmu, která se na portál You Tube dostala před rokem, vidělo skoro stopadesát tisíc lidí. Jejími aktéry jsou James Cole a Hugo Toxx, dvojka z partičky Supercrooo, která tu jde žádat pražskou úřednici o změnu svých jmen z těch občanských na ta umělecká.

Filmaři v čele s režisérem Pavlem Abrahámem pořád pilně pracují na dalších scénách. Supercrooo, Indy a Wich, Orion či Vladimir 518 se tu objeví třeba při setkání s odbornicí přes jazyk český, při hudebním battle s filharmoniky či při nákupech oblečení správného hip hopera.

Foto: Mad Drum

"Ve filmu se objeví i Orionova učitelka českého jazyka, krajinář se zálibou v hip-hopu i profesorka lingvistiky. A samozřejmě ti, kdo s železnou pravidelností navštěvují početné hiphopové večírky nebo si do sluchátek dennodenně pouštějí alba svých oblíbených rapperů," dodávají tvůrci.

I na koncertu, který bude součástí dokumentu, vystoupí zmíněné špičky domácí hiphopové scény: Orion, Vladimir 518, DJ Mike Trafik, James Cole, Hugo Toxxx, Dj Brainy Thug, Indy, Wich, LA4.

Výsledný film by měl do kin měl přijít na podzim 2008, distribuován bude na DVD společností Bioscop. Produkčně se ho ujala společnost Fresh Films, která stojí i za festivalem studentských filmů Fresh Film Fest.

Koncert Česká RAPublika začíná ve čtvrtek v 19 hodin, lístky je možné zakoupit v síti Ticketstream za 100 korun nebo na místě za 120 korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy