Začal festival Hip Hop Kemp. Kvůli policii čeká propad návštěvnosti

Policisté v okolí Hip Hop Kempu kontrolují vozidla i lidi.
Policisté v okolí Hip Hop Kempu kontrolují vozidla i lidi.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
15. 8. 2019 18:08
Festival Hip Hop Kemp, jehož 18. ročník dnes odpoledne začal na letišti v Hradci Králové, očekává propad návštěvnosti z loňských 16 tisíc na zhruba 11 tisíc.

Podle pořadatele akce Radka Maliníka účast klesá kvůli rozsáhlým kontrolám zaměřeným na hledání drog, které před třemi lety zavedla policie. Maliník si myslí, že opatření jsou neadekvátní a odrazují fanoušky hiphopu od návštěvy festivalu.

Policie odmítá, že by postupovala nepřiměřeně, a přispěla tak k poklesu návštěvnosti.

Ještě v roce 2015 festival přivítal 25 tisíc lidí. Od té doby jich podle Maliníka jezdí čím dál méně. "Z festivalu, který byl fenoménem, padáme na dno. Důvodem je neadekvátní represe policie. Lidé k nám přestávají jezdit. Je pro ně ponižující, když je policie několikrát po cestě zkontroluje. I ti, co mají malé množství (drog), končí s želízky na rukou a jedou na služebnu," popisuje organizátor Hip Hop Kempu.

Krajská policie podle mluvčí Ivany Ježkové usiluje o to, aby se návštěvníci cítili bezpečně a byl dodržován zákon. "Bohužel pořadatelé v minulosti dopustili, že se festival stal svátkem drog, které se na něm pod jakoby legalitou užívaly," tvrdí.

Vloni proto policie na příjezdových cestách zavedla takzvané filtry, kde ke kontrole tipuje auta a lidi, kteří by u sebe mohli mít drogy. "Policie je zde od toho, aby hlídala dodržování zákonů. Nemůžeme drogový problém přehlížet a dělat, že neexistuje," vysvětluje mluvčí.

Radek Maliník připouští, že před třemi lety se situace s drogami na festivalu "utrhla" ze řetězu, když dealeři nabízeli drogy i ve stanovém městečku. "Proti tomu jsme zakročili. Proti drogám bojujeme, máme na to vlastní bezpečnostní jednotku. Festival, který jsme stavěli 20 let, ale policie zabíjí," míní Maliník.

Policejní kontroly označuje za nedůstojné a za "divadýlko pro veřejnost". Podle něj by se ozbrojené bezpečnostní sbory měly zaměřit hlavně na dealery.

Kontrola návštěvníků Hip Hop Kempu.
Kontrola návštěvníků Hip Hop Kempu. | Foto: ČTK

Posílené policejní hlídky do středeční půlnoci v okolí festivalového parku zajistily 63 lidí kvůli drogovým deliktům. Za tu dobu zkontrolovaly 942 lidí a 352 vozidel, do akce nasadily i psy vycvičené k hledání drog.

"Opatření je nastaveno tak, abychom v co největší míře eliminovali donášení a dovážení drog do festivalparku, což se nám daří," vysvětluje policejní mluvčí Ježková.

Podle ní zjištěných drogových deliktů stále přibývá, s dneškem jejich celkový počet dosáhne stovky.

Ve čtvrtek odpoledne do festivalového areálu podle Radka Maliníka dorazilo asi 5000 lidí, tak to podle něj zůstane i další dny.

Hip Hop Kemp byl dosud pokládán za největší podobně zaměřený festival ve střední a východní Evropě. Letos na pěti scénách do nedělního rána vystoupí 300 interpretů, loni jich bylo kolem 500. Značná část návštěvníků do Hradce Králové přijíždí ze zahraničí, zejména z Polska.

Dnes večer program na hlavním pódiu vyvrcholí vystoupením amerického rapera Freddieho Gibbse a francouzské party Hocus Pocus. V dalších dnech se představí američtí rapeři Tech N9ne, Masego, dvojice Earthgang či Token, označovaný za nového Eminema.

V pátek na pódium přijde slovenský Kontrafakt, který zatím nevynechal žádný z 18 ročníků festivalu.

Ten první se konal roku 2002 v Pardubicích, po dvou letech organizátoři kvůli potížím s hlukem akci přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Pro velký zájem návštěvníků však areál nestačil. Pořadatelé tak festival nakonec umístili na královéhradecké letiště.

 

Právě se děje

Další zprávy