Do Prahy se vrátí jazzový klavírista Hancock, zahraje v nové hale O2 universum

Kultura Kultura
20. 5. 2019 11:37
Potřetí během několika let v Česku vystoupí americký klavírista Herbie Hancock, jeden z nejznámějších jazzových hudebníků současnosti.
Herbie Hancock na festivalu v arabském emirátu Abú Dhabí.
Herbie Hancock na festivalu v arabském emirátu Abú Dhabí. | Foto: Abu Dhabi Festival

Devětasedmdesátiletý Američan, který je držitelem 14 cen Grammy i jednoho Oscara, vystoupí 9. listopadu v pražském O2 universum, tedy nové hale vedle větší O2 areny.

Herbie Hancock.
Herbie Hancock. | Foto: Douglas Kirkland

Vstupenky v cenách od 1290 do 2490 korun budou v prodeji od tohoto pátku, uvedl Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation.

Herbie Hancock koncertoval poprvé roku 1986 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze, podruhé dorazil roku 2005, kdy na Pražském jaru uvedl poctu skladateli Georgi Gershwinovi.

V listopadu 2014 vystoupil se svým kvartetem na festivalu Jazzfest Brno, předloni pak účinkoval ve Foru Karlín na závěrečném koncertu festivalu Struny podzimu.

Chicagský rodák patří k nejznámějším světovým jazzovým hudebníkům. Ke slávě přišel v 60. letech, kdy jej do svého takzvaného druhého kvintetu pozval trumpetista Miles Davis. Později byl jedním z průkopníků jazzrocku a propagátorů hry na syntetizátory.

Hancock je také autorem řady skladeb, které jsou dnes označované jako jazzové standardy a hrají se po celém světě - například Watermelon Man, Chameleon nebo Cantaloupe Island.

V roce 2008 Hancock za svoji nahrávku River: The Joni Letters, na níž interpretoval písně Joni Michellové, získal hlavní cenu Grammy za album roku. Od roku 2011 působí jako velvyslanec dobré vůle při UNESCO. Nedávno hudebník u nakladatelství Viking Press vydal knihu pamětí nazvanou Possibilities.

Herbie Hancock hraje svou skladbu Actual Proof na festivalu Montreux. | Video: Montreux Jazz Festival
 

Právě se děje

Další zprávy