Hells Angels plánovali vraždu Micka Jaggera

gaz
3. 3. 2008 16:13
Zabijáci k jeho domu vyrazili na lodi, píše BBC

Londýn - Hells Angels se roku 1969 chystali zavraždit Micka Jaggera. Zpěváka Rolling Stones však zachránilo bouřlivé počasí. 

Bývalý agent FBI Mark Young to tvrdí v dokumentu stanice BBC, která bude film vysílat příští úterý.

Důvodem měly být hádky mezi zpěvákem a motorkáři po koncertu na závodním okruhu Altamont v Kalifornii v prosinci 1969. Při vystoupení skupiny ubodal Alan Passaro osmnáctiletého černošského mladíka Mereditha Huntera.

"Chtěli ho zabít, aby se mu pomstili za to, že je pak propustil," říká v dokumentu Young. Pokus o vraždu - jejž FBI údajně hodnotila jako "vážný" - tehdy vyšetřoval.

"Hells Angels byli tak naštvaní jednáním Jaggera vůči nim, že se ho rozhodli zabít," řekl listu Sunday Telegraph spoluautor dokumentu a moderátor Tom Mangold.

Podle Younga se několik motorkářů lodí vydalo k Jaggerovu domu na okraji New Yorku, ale bouřlivé počasí člun převrhlo a členové gangu pak akci odvolali.

Mluvčí Micka Jaggera odmítl Youngovo tvrzení komentovat. Není tak jasné, jestli zpěvák o nezdařeném pokusu o vraždu věděl.

Koncert, kterým skončila 60. léta

Jisté také není, k čemu byli vlastně Hells Angels skupinou najatí. Všeobecně se říká, že si je Rolling Stones na doporučení Grateful Dead vzali jako ochranku. To však popírají jak sami Pekelní andělé, tak koncertní manažer Stones Sam Cutler.

Rolling Stones, Altamont 1969
Rolling Stones, Altamont 1969 | Foto: Archiv

Podle Cutlera byli motorkáři pouze požádáni, aby dohlédli na aparaturu stojící u pódia, za což měli zdarma pivo. Místo hlídání však provokovali fanoušky. Rolling Stones několikrát koncert přerušili a pokoušeli se situaci uklidnit, nebylo to však nic platné.

Celý incident je zaznamenán v dokumentárním filmu Gimme Shelter z roku 1970.  Kromě Huntera zemřeli při koncertu násilnou smrtí další tři lidé, v těchto případech však šlo o nehody.

Kvůli tragickým událostem se o koncertu mluví jako o konci šedesátých let i celé květinové generace.

 

Právě se děje

Další zprávy