Havel se pokusil usmířit Pražský výběr

Jan Šprincl
10. 7. 2006 0:00
Praha - Do krize v legendární kapele se vložil nečekaný účastník: Václav Havel. Hudebníky usmířil, ale Pražský výběr se mu obnovit nepodařilo.

Bývalý prezident se stal prostředníkem mezi Michaelem Kocábem a Michalem Pavlíčkem, dvěma výraznými hráči Pražského výběru, u kterých profesní a osobní spory znemožnily další fungování společné skupiny.

...smířil Václav Havel...
...smířil Václav Havel... | Foto: ČTK

Výsledek jejich schůzky nicméně není jednoznačný. "Činnost Pražského výběru je v téhle sestavě pozastavena a kapela se v budoucnu může vrátit ke společnému hraní," říká Kocáb.

S novým albem, které bylo slibováno už na podzim, i s následujícím turné se fanoušci musí rozloučit. Jistě je jen to, že Pražský výběr je a nějakou dobu bude u ledu. Úspěchem je prý vůbec to, že se Kocáb s Pavlíčkem sešli.

... s Michaelem Kocábem
... s Michaelem Kocábem | Foto: Aktuálně.cz

"Sami bychom to nedokázali, proto jsem poprosil Václava Havla o vyslechnutí a pomoc. Jestli nás někdo mohl dát dohromady, pak jen on," říká Pavlíček k angažmá bývalého prezidenta. Dobře se znají od pražského summitu NATO, pro který Pavlíček skládal hymnu. Kocáb byl dokonce Havlovým poradcem na Hradě.

Nejdřív se Havel sešel s Pavlíčkem, pak s Kocábem, a nakonec s oběma hudebníky. "Probrali jsme, co se stalo, a zakopali válečnou sekyru," dodává Kocáb k setkání v pražské restauraci: "Václav je hodný člověk, kde může, tam pomůže, přistoupil k tomu odpovědně a mělo to efekt."

Napětí mezi Kocábem a Pavlíčkem vyvrcholilo začátkem června před Pavlíčkovým vystoupením v Sazka Areně. K všeobecnému překvapení tehdy při jeho uvedení do Beatové síně slávy a koncertním průřezem kariéry Výběr nehrál.

Přesné důvody asi znají jen oba hudebníci, ovšem tehdy na veřejnost vyšlo najevo, že vztahy v kapele ostatně vždy dost napjaté jsou na bodě mrazu.

Pražský výběr přesto zatím hrát nebude...
Pražský výběr přesto zatím hrát nebude... | Foto: Aktuálně.cz

Spekulace o rozpadu Pražského výběru na sebe nenechaly dlouho čekat: "Sedím ve studiu, jeden a půl roku čekáme s Kryšpínem na ostatní členy kapely. Nesčetněkrát jsme je zvali a zveme dál. Ať přijde zkoušet a nahrávat. Mám čas každý den do konce srpna," řekl Kocáb MF DNES o problémech se vznikem alba.

O spoluhráčích Michalu Pavlíčkovi a kytaristovi Viléma Čokovi prohlásil, že nedodali slíbené skladby, proto se rozhodl angažovat australského kytaristu Glenna Proudfoota.

Pavlíček se už předtím vyjádřil, že měl hodně práce s muzikálem Obraz Doriana Graye a hraní v Pražském výběru mu nestačí: "I když kapela koncertuje, není to v mé režii na uživení. Hudbou si člověk pořádně nevydělá, pokud neprodá sto tisíc desek nebo nenapíše úspěšný muzikál, který uvidí třeba půl milionu lidí. To platí i pro Výběr. Proto já nebo třeba Vilém Čok máme jiné projekty."

...jako loni na Rock for People
...jako loni na Rock for People | Foto: Aktuálně.cz

A u těch všichni hudebníci pravděpodobně zůstanou. Michal Pavlíček s Kamilem Střihavkou a Otou Balagem obnovil trio B.S.P., hraje s Monikou Načevou, Kocáb chystá vlastní repertoár se skladbami, které měl připravené pro Pražský výběr. "S Pavlíčkem jsme se dohodli, že když se naši kapelu nepodaří dát dohromady, udělám si jinou partu s jiným názvem a budu jezdit s nimi," doplňuje Kocáb.

"Výsledkem je příměří. K odstranění všech sporných bodů sice nedošlo, ale účastníci schůzky se dohodli, že interní problémy skupiny nelze nadále  řešit přes  média a internet," stojí na oficiálních stránkách kapely.

Neboli dohodli jsme se, že se dohodneme. Budoucnost Pražského výběru je stále otázkou a jak se zdá, neuměl na ní odpovědět ani Václav Havel.

 

Právě se děje

Další zprávy