Händelův Rinaldo má mladistvou energii. Vrací se do Prahy

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 6. 2014 8:31
Ve Stavovském divadle se opera Rinaldo dočkala od premiéry v sezoně 2008/2009 zatím jednadvaceti uvedení. Další ji čekají v červnu.
Rinaldo.
Rinaldo. | Foto: Hana Smejkalová

Praha - Po dvou letech uvede pražské Stavovské divadlo operu Georga Friedricha Händela Rinaldo. Inscenaci vzešlou z mezinárodní koprodukce nabídne Národní divadlo 14. a 24. června.

V hlavních rolích se v režii Louise Moaty představí britská pěvkyně Diana Mooreová, americko-izraelská sopranistka Tehila Nini Goldsteinová a dále Marie Fajtová, Stanislava Jirků, Markéta Cukrová, Tobias Berndt a David Nykl. Orchestr Collegium 1704 povede jeho umělecký vedoucí Václav Luks.

"Dílo, ve kterém Händel zúročil zkušenosti nasbírané během svého italského období, vyzařuje mladistvou energií a inspirací a při své premiéře v Národním divadle v roce 2009 uchvátilo pražské publikum stejně jako Londýňany před více než třemi staletími," uvedl k návratu díla dirigent Luks.

Podívejte se na záznam opery Rinaldo.
Podívejte se na záznam opery Rinaldo.

Inscenace vznikla v koprodukci Národního divadla v Praze, Caenského divadla, Renneské opery, Velkého divadla v Lucemburku a kromě těchto operních domů se před třemi lety představila také ve francouzském Versailles. V roce 2010 zaznamenala představení z Caenského divadla na klasickou hudbu zaměřená televize Mezzo. Ve Stavovském divadle se Rinaldo dočkal od premiéry v sezoně 2008/2009 zatím jednadvaceti uvedení.

"Mám velkou radost, že mě Národní divadlo vyzvalo, abych se po boku Václava Lukse vrátila k našemu letitému dobrodružství s Rinaldem, s nímž jsme začali v roce 2009 a představili jej na mnoha místech Evropy," uvedla režisérka inscenace Louise Moatyová. "Dobrodružství je to strhující; stali se z nás díky němu průzkumníci, kteří ohledávají možnosti, jak v dnešní době zpřístupnit barokní scénický jazyk, nechceme-li se uzavřít do muzejního pojetí, ale přinést skutečně nový výtvor - jak přizpůsobit dnešku kodifikovanou hru herce, kdy zpěv doprovázejí gesta, a tanec nabírá funkci vyprávění, jak nabídnout dnešním očím citelný prožitek ohně na scéně," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy