Green Day si hledají nepřítele pro nové milénium

Pavel Turek, tur
28. 4. 2009 11:40
Album 21st Century Breakdown vyjde v půli května
Foto: Aktuálně.cz

New York - Do roku 2004 se zdálo, že Green Day si svoje dny slávy už dávno užili s albem Dookie, jež reagovalo na přesycenost grungeovou pózou. Pak se ale stalo neuvěřitelné: někdejší neopunkové trio se s angažovaně nasupenou deskou American Idiot dokázalo vyšvihnout k absolutnímu vrcholu po takřka deseti letech upadání do zapomnění.

Billy Joe Armstrong, Mike Dirnt a Tré Cool se po pěti letech od antibuhovského spílání odhodlali vypustit do světa osmé řadové album 21st Century Breakdown a jak název mírně napovídá, opět půjde o svého druhu konceptuální záležitost.

Kapela si uvědomovala tlak, což doznal i frontman Billy Joe Armstrong v rozhovoru pro USA Today: „Mohli jsme se vydat postranními cestami, nebo se vrátit ke kořenům. Vybrali jsme si jít vpřed. Album reflektuje dění poslední třech let - převedli jsme to do melodií a přidali pár smělých prohlášení."

21st Century Breakdown, které oficiálně vyjde 15. května, je rozděleno do tří kapitol, v nichž Green Day podle svých slov sledují mladý pár prodírající se zmatkem a přísliby nového milénia. 

Kromě klasické punkové stylistiky sáhli tentokrát pro inspiraci i ke Queen, Beach Boys, The Who a The Beatles, přičemž ke komplexnímu popovějšímu zvuku jim pomohl člen Garbage a producent alba Nevermind od Nirvany, Butch Vig.

Klip k prvnímu singlu Know Your Enemy měl premiéru tento víkend, natočil jej režisér Matthew Cullen oceněný na letošních cenách Grammy za video Pork and Beans pro Weezer.  Hitparádový nástup Green Day ovšem není takový, jak by se po American Idiot, jehož se celosvětově prodalo 12 milionů kopií, dalo očekávat.

Foto: Aktuálně.cz

Know Your Enemy v prvním týdnu debutoval na 40. místě Billboardu a vypadá to, že kapela bude mít dost co dělat, aby dokázala konkurovat singlům z Idiota, z nichž to do Top 10 dotáhly hned tři. Amerika už možná není tolik naladěná na deziluzi a sebeočerňování. Nicméně dostupné recenze jsou zatím vcelku nadšené. Cení si přístupu Butche Viga, který nasytil stadiónový rock popovější hravostí.

„Postavy, témata a motivy, které se proplétají 21st Century Breakdown, jsou seřazeny do poutavého příběhu, jenž připomíná jak Bruce Springsteena, tak spisovatele Chucka Palahniuka," píše Dan Silver v Guardianu.

Nicméně dodává, že Green Day se možná příliš zhlédli ve vykládání Amerického snu jako noční můry a že albu jako takovému chybí figura nepřítele, pokud za něj nebudeme považovat abstraktní „moderní dobu".

Green Day v těchto dnech dávají dohromady světové turné, jež v červenci a srpnu zasáhne Spojené státy. První evropské koncerty jsou plánovány na říjen, nicméně jen v Británii - o pevnině kapela zatím neuvažuje.

 

Právě se děje

Další zprávy